Pagina's

dinsdag 29 december 2015

Dé perfecte hamburger

Ik heb al een hoop verschillende hamburgers gemaakt in mijn leven maar dit is in mijn ogen toch wel echt dé perfecte hamburger. Door het gehakt ongemoeid te laten en het alleen net voor het bakken goed te kruiden blijft het mooi mals en sappig. Het gebakken spek voegt een lekkere crunch en zoute bite toe. Deze burgers zijn al heerlijk met hamburgerbroodjes uit de supermarkt maar zijn natuurlijk nog beter met eigengemaakte brioche hamburgerbroodjes. Brioche brood heeft een vollere smaak vanwege de boter en eieren en maakt deze guilty pleasure compleet. Samen met verse friet en verse mayonaise is het natuurlijk helemaal het einde.




Ingrediënten voor 4 personen:
·        4 brioche hamburgerbroodjes óf hamburgerbroodjes uit de supermarkt
·        500 gram rundergehakt
·        12 lange plakken gerookt spek
·        Kropsla
·        2 trostomaten
·        2 rode uien
·        4 plakken jong belegen kaas
·        4 eetlepels zelfgemaakte mayonaise
·        Peper en zout
·        Olijfolie voor bakken

Benodigdheden:
·        Grillpan
·        Weegschaal
·        Plasticfolie
·        Hamburger maker (ik heb een hele simpele van Xenos)

Stap 1: Belangrijk is dat je het gehakt niet kneed, maar in de textuur laat zoals het gehakt is gedraaid. Hierdoor blijft het vlees malser. Leg de bodem van de hamburgermaker voor je en leg daar een stuk plasticfolie overheen. Weeg een deel gehakt van 125 gram af en leg dit op de plasticfolie in de onderkant van de hamburgermaker. Leg daar nog een stuk plasticfolie overheen en druk vervolgens de bovenkant van de hamburgermaker erop. Druk goed aan en haal de bovenkant eraf. Je hebt nu een mooie hamburger in plastic folie welke je nog iets platter maakt met vlakke hand. De burgers krimpen tijdens het bakken en je wilt dat ze de grootte van je broodje behouden. Herhaal dit voor de overige 3 hamburgers en leg de vier met plastic folie bedekte hamburgers even in de koelkast.

Stap 2: Verwarm de oven voor op 200˚C. Leg de plakken spek op een met bakpapier beklede ovenplaat en bak deze voor 10-12 minuten in de oven op 200˚C. Ze moeten goed uitgebakken en knapperig zijn. Laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier.

Stap 3: Snijd de trostomaten in mooie dunne plakken, de rode ui in flinterdunne halve ringen en de plakken kaas in vierkanten ter grootte van de burgers.

Stap 4: Laat de grillpan goed heet worden op hoog vuur. Terwijl de pan heet wordt kun je de hamburgerbroodjes ook nog even doorsnijden en grillen in de pan. Pak ondertussen de burgers en smeer ze aan allebei de kanten in met olijfolie en bestrooi beide kanten vervolgens heel flink met zout en peper, wees hier niet te zuinig mee. De gegrilde hamburgerbroodjes leg je ondertussen opzij, klaar om te beleggen. Leg de burgers in de hete grillpan en grill voor ongeveer 2-3 minuten op die kant. Beweeg ze niet, laat ze gewoon liggen. Wanneer die kant goed gegrild is en ook niet meer aan de pan plakt draai je de burgers om en leg je op elke burger een plak kaas. Bak de andere kant ook nog zo’n 2 minuten.

Stap 5: Leg ondertussen op elke onderkant van de hamburgerbroodjes 3 plakken gebakken spek. Leg daar vervolgens de gebakken burgers met kaas op. Daarop wat rode ui, vervolgens plakken tomaat en ten slotte 2 bladeren kropsla. Op de bovenkant van het broodje smeer je een eetlepel zelfgemaakte mayonaise en klaar is je perfecte hamburger!

De burgers horen nog een beetje rood/rosé te zijn van binnen, Indien je dit niet lekker vind kun je de burgers natuurlijk wat langer bakken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten