Ik ben nooit zo’n fan geweest van friet. Friet uit de
diepvries vind ik écht niet lekker en alleen wanneer ik ineens naar friet snak kan
ik friet van een friettent wel waarderen. Maar echt goede verse friet vind ik
wel fantastisch en dan vooral dikke frieten met de schil er nog aan. Friet met
een heerlijk knapperige buitenkant en een super zachte fluffige binnenkant. Dat
is voor mij de perfecte friet. Deze maak je door de ‘triple cooked’ techniek te
gebruiken. In plaats van ze alleen voor te bakken en daarna af te bakken, kook
je de frieten eerst heel gaar. Daardoor worden ze heel kruimig en dat kruimige
bakt vervolgens superkrokant in de friteuse. Het gebruik van kruimige
aardappelen in plaats van vastkokende is daarvoor ook echt een pré, daarmee
krijg je het beste resultaat. En als je dan toch bezig bent kan een eigengemaakte
mayonaise natuurlijk niet achterblijven!
Ingrediënten voor de friet:
·
Kruimige aardappelen
·
Zout
Ingrediënten zelfgemaakte mayonaise:
·
2 eidooiers, op kamertemperatuur
·
250 ml zonnebloemolie
·
Dijon mosterd
·
Citroensap
·
Peper en zout
Benodigdheden:
·
Grote kookpan
·
Friteuse
·
Mixer
Stap 1: Zet een grote kookpan op het vuur gevuld met
(kokend) water. Was de aardappelen goed onder de kraan en borstel ze eventueel
met een aardappelborsteltje. Laat de schil er aan en snijd de aardappelen in de
lengte in dikke plakken van ongeveer 1,5 cm. Leg de plakken plat en snijd deze
nog een keer in de lengte in friet van 1-1,5 cm. Lekkere dikke frieten dus.
Stap 2: Wanneer het water kookt voeg je de frieten toe en
breng je het water weer aan de kook. Afhankelijk van de hoeveelheid friet die
je maakt, kook je de frieten tot ze een soort barstjes beginnen te vertonen en
ze eigenlijk nog net niet uit elkaar vallen. Dit duurt meestal minstens 25
minuten. Maar wanneer je zoals ik soms friet maakt voor 6 personen, kan het een
stuk langer duren, blijf gewoon checken.
Stap 3: Giet de frieten af en verdeel ze over een aantal
borden om ze droog te laten stomen en ze geheel af te laten koelen. Je kunt ze
eventueel in de koelkast verder laten koelen zodat ze echt goed koud zijn.
Stap 4: Verwarm het frituurvet tot 130˚C. Wanneer het vet
warm is, bak je de frieten voor in niet al te grote porties. De frieten hebben
ruimte nodig. Het voorbakken doe je voor ongeveer 5 minuten, tot dat ze zo’n
beetje boven komen drijven. Maar ze mogen niet verkleuren! Laat de frieten
vervolgens op borden met keukenpapier uitlekken en weer helemaal afkoelen.
Stap 5: Wanneer de frieten helemaal koud zijn verwarm je het
frituurvet tot 180˚C. Wanneer het vet warm is bak je de frieten weer in niet al
te grote porties gaar. Dit duurt ongeveer 3 minuutjes, maar let er wel op. Ze
moeten boven komen drijven en echt een mooie goudbruine kleur hebben.
Stap 6: Ik gooi ze vervolgens in een pan met pastavergiet om
ze uit te laten lekken en om ze meteen om te schudden met wat zout. Je kunt zo
ook uit laten lekken op een bord met keukenpapier. Zorg er wel voor dat je ze
direct na het frituren zout.
Tijdens al dat koken, bakken en afkoelen heb je natuurlijk
genoeg tijd over voor een lekkere mayonaise.
Stap 1: Doe de eidooiers in een kom of staafmixerbeker samen
met wat citroensap en mix de dooiers tot ze wat lichter van kleur worden. Begin
nu terwijl je klopt met de mixer of de staafmixer gebruikt, heel langzaam in
een dun straaltje de olie toe te voegen. Hoe meer olie je toevoegt, hoe dikker
de mayonaise wordt.
Stap 2: Wanneer je mayonaise de gewenste dikte heeft kun je
verdere smaakmakers toevoegen zoals lekker wat mosterd, meer citroensap en
peper en zout.
Door de citroensap wordt je mayonaise natuurlijk weer iets
dunner, je kunt eventueel weer iets meer olie toevoegen om hem weer dikker te
maken. Blijf proberen tot dat je de gewenste smaak en dikte hebt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten