Oh, wat had ik zin om een taart te bakken. Vooral een red
velvet cake spookte al de hele week door mijn hoofd en ik kon gewoon echt niet
meer wachten om het te maken. Voordat ik ooit red velvet had geproefd vroeg ik
me altijd af ‘what all the fuss was about’. Ik snapte niet wat er zo bijzonder
aan was, behalve dat de cake mooi rood is. Totdat ik een red velvet cupcake
probeerde bij een cupcake winkel. Ik was metéen verkocht. Het is zo lekker, je
moet het gewoon proberen.
Wees niet bang voor de karnemelk en azijn. Ik vind net zoals
de meeste mensen karnemelk echt niet lekker, maar dit proef je niet terug. De
twee zuren zorgen ervoor dat én de rode kleur wordt versterkt en dat de cake
heel erg lekker mals is. Ten slotte kan deze cake natuurlijk niet zonder een
heerlijk romige en toch luchtige cream cheese frosting, waar je eventueel nog
een beetje pure chocolade overheen kan schaven ter versiering.
Ingrediënten Red Velvet Cake:
·
300 gram suiker
·
10 ml vanille aroma
·
2 eieren
·
20 gram cacao + extra voor de bakvorm
·
30 ml rode kleurstof
·
235 ml karnemelk
·
1 eetlepel appelciderazijn = 15 ml
·
250 gram bloem
·
1 theelepel zout = 5 gram
·
1 theelepel baking soda = 5 gram
·
50 gram pure chocolade, in kleine stukjes
gehakt
gehakt
Ingrediënten Cream Cheese Frosting:
·
300 gram Mon Chou roomkaas
·
350 gram poedersuiker
·
120 ml slagroom
·
2 theelepels citroensap = 10 ml
Maken van de cake
Stap 1: Verwarm de oven voor op 175˚C. Neem een ronde
springvorm met een diameter van 22 cm. Knip een rondje uit bakpapier ter
grootte van de bodem en leg deze in de springvorm. Beboter de hele springvorm
aan de binnenkant, ook het bakpapier en doe er vervolgens ongeveer een eetlepel
cacao in. Draai de springvorm en klop er tegenaan om de cacao door heel de pan
te verspreiden. Wanneer alles bedekt is met een dun laagje cacao klop je de
restanten eruit.
Stap 2: Mix de boter romig in een beslagkom. Voeg de suiker
toe en mix deze samen door met de boter. Voeg vervolgens het vanille aroma toe
en mix deze er goed in.
Stap 3: Voeg nu een voor een de eieren toe en mix elk ei er
goed in totdat alles is opgenomen door het botermengsel.
Stap 4: Voeg nu de cacao toe en zorg dat deze volledig
gemengd is door het botermengsel. Nu kan de rode kleurstof erin, en ook deze er
volledig doorheen mixen.
Stap 5: Meng eerst even de karnemelk en het azijn samen en
voeg het vervolgens toe aan het botermengsel, waarbij je het voorzichtig tot
een gladde massa mixt.
Stap 6: Meng het zout en de baking soda door het bloem en
zeef dit daarna in het natte mengsel. Mix het goed door tot dat alles is
opgenomen en het een mooie gladde massa is.
Stap 7: Meng ten slotte met een spatel de stukjes chocola
door het beslag en verdeel het beslag vervolgens in tweeën. Wanneer je twee
springvormen hebt is dit makkelijk, dan doe je in allebei de helft. Wanneer je
er één hebt zoals ik, giet je de helft in de springvorm en laat je de andere
helft in de beslagkom.
Stap 8: Bak de eerste laag (of allebei de lagen tegelijk,
mocht je een grote oven hebben en twee springvormen), in de voorverwarmde oven
op 175˚C voor ongeveer 25 minuten. Check of de cake helemaal gaar is door er
een cocktailprikker in te steken en deze er na een paar seconden weer uit te
trekken. Wanneer deze schoon is, is de cake gaar.
Indien je het met één bakvorm moet doen haal je de cake na
een paar minuten voorzichtig uit de bakvorm en laat je deze afkoelen. Je herhaalt
het beboteren en besprinkelen met cacao van de vorm, vult het met de resterende
helft beslag en bakt deze ook weer voor 25 minuten op 175˚C. Zorg er wel voor
dat je ondertussen de oven even opnieuw voorverwarmd.
Laat allebei de cakes goed afkoelen en ga ondertussen verder
met het maken van de frosting.
Maken van de frosting
Stap 1: Mix in een kom de slagroom goed stijf en zet deze
even opzij.
Stap 2: Mix in een andere kom de roomkaas op hoge snelheid
even tot een romig geheel. Voeg vervolgens alle poedersuiker in meerdere keren
toe. Zorg er daarbij voor dat je telkens op lage snelheid begint met mixen en
je de mixer pas aanzet wanneer deze al in het beslag zit. Het poedersuiker kan
namelijk enorm stuiven.
Stap 3: Wanneer alle poedersuiker is opgenomen voeg je de
citroensap toe en mix je het geheel op hoge snelheid goed door.
Stap 4: Vanaf nu gebruik je een pannenlikker en niet meer de mixer,
want we gaan de slagroom toevoegen en je wilt niet dat deze gaat schiften. Met
een pannenlikker schep je 1 deel van de slagroom bij het
roomkaasmengsel. Dit vouw je er met de spatel voorzichtig doorheen. Vervolgens
doe je de rest van de slagroom erbij en vouw je ook dit er voorzichtig doorheen
tot dat het één mooi geheel is.
Opbouwen van de cake
Stap 1: Wanneer de cakes goed zijn afgekoeld verdeel je 1/3e
van de frosting op de bovenkant van één van de cakes en plaats je de andere
cakelaag erboven op.
Stap 2: Verdeel de rest van de frosting in een dikke laag op
de bovenkant en smeer de frosting ook goed rondom aan de zijkanten. Zorg ervoor
dat overal een gelijke laag zit en dat je het mooi glad maakt. Dit doe je het
makkelijkste met een paletmes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten