Pagina's

donderdag 3 december 2015

Red Velvet Cake

Oh, wat had ik zin om een taart te bakken. Vooral een red velvet cake spookte al de hele week door mijn hoofd en ik kon gewoon echt niet meer wachten om het te maken. Voordat ik ooit red velvet had geproefd vroeg ik me altijd af ‘what all the fuss was about’. Ik snapte niet wat er zo bijzonder aan was, behalve dat de cake mooi rood is. Totdat ik een red velvet cupcake probeerde bij een cupcake winkel. Ik was metéen verkocht. Het is zo lekker, je moet het gewoon proberen.

Normaal gesproken krijgt red velvet cake alleen met cacao een subtiele chocoladesmaak, maar ik vind het zelf lekker om nog wat kleine stukjes pure chocolade erin te doen. Op die manier heb je in elke hap nét even een intenser chocolademomentje.

Wees niet bang voor de karnemelk en azijn. Ik vind net zoals de meeste mensen karnemelk echt niet lekker, maar dit proef je niet terug. De twee zuren zorgen ervoor dat én de rode kleur wordt versterkt en dat de cake heel erg lekker mals is. Ten slotte kan deze cake natuurlijk niet zonder een heerlijk romige en toch luchtige cream cheese frosting, waar je eventueel nog een beetje pure chocolade overheen kan schaven ter versiering.

Ingrediënten Red Velvet Cake:
·        112 gram boter, op kamertemperatuur
·        300 gram suiker
·        10 ml vanille aroma
·        2 eieren
·        20 gram cacao + extra voor de bakvorm
·        30 ml rode kleurstof
·        235 ml karnemelk
·        1 eetlepel appelciderazijn = 15 ml
·        250 gram bloem
·        1 theelepel zout = 5 gram
·        1 theelepel baking soda = 5 gram
·        50 gram pure chocolade, in kleine stukjes
gehakt

Ingrediënten Cream Cheese Frosting:
·        300 gram Mon Chou roomkaas
·        350 gram poedersuiker
·        120 ml slagroom
·        2 theelepels citroensap = 10 ml

Maken van de cake
Stap 1: Verwarm de oven voor op 175˚C. Neem een ronde springvorm met een diameter van 22 cm. Knip een rondje uit bakpapier ter grootte van de bodem en leg deze in de springvorm. Beboter de hele springvorm aan de binnenkant, ook het bakpapier en doe er vervolgens ongeveer een eetlepel cacao in. Draai de springvorm en klop er tegenaan om de cacao door heel de pan te verspreiden. Wanneer alles bedekt is met een dun laagje cacao klop je de restanten eruit.

Stap 2: Mix de boter romig in een beslagkom. Voeg de suiker toe en mix deze samen door met de boter. Voeg vervolgens het vanille aroma toe en mix deze er goed in.

Stap 3: Voeg nu een voor een de eieren toe en mix elk ei er goed in totdat alles is opgenomen door het botermengsel.

Stap 4: Voeg nu de cacao toe en zorg dat deze volledig gemengd is door het botermengsel. Nu kan de rode kleurstof erin, en ook deze er volledig doorheen mixen.

Stap 5: Meng eerst even de karnemelk en het azijn samen en voeg het vervolgens toe aan het botermengsel, waarbij je het voorzichtig tot een gladde massa mixt.

Stap 6: Meng het zout en de baking soda door het bloem en zeef dit daarna in het natte mengsel. Mix het goed door tot dat alles is opgenomen en het een mooie gladde massa is.

Stap 7: Meng ten slotte met een spatel de stukjes chocola door het beslag en verdeel het beslag vervolgens in tweeën. Wanneer je twee springvormen hebt is dit makkelijk, dan doe je in allebei de helft. Wanneer je er één hebt zoals ik, giet je de helft in de springvorm en laat je de andere helft in de beslagkom.

Stap 8: Bak de eerste laag (of allebei de lagen tegelijk, mocht je een grote oven hebben en twee springvormen), in de voorverwarmde oven op 175˚C voor ongeveer 25 minuten. Check of de cake helemaal gaar is door er een cocktailprikker in te steken en deze er na een paar seconden weer uit te trekken. Wanneer deze schoon is, is de cake gaar.

Indien je het met één bakvorm moet doen haal je de cake na een paar minuten voorzichtig uit de bakvorm en laat je deze afkoelen. Je herhaalt het beboteren en besprinkelen met cacao van de vorm, vult het met de resterende helft beslag en bakt deze ook weer voor 25 minuten op 175˚C. Zorg er wel voor dat je ondertussen de oven even opnieuw voorverwarmd.

Laat allebei de cakes goed afkoelen en ga ondertussen verder met het maken van de frosting.


Maken van de frosting
Stap 1: Mix in een kom de slagroom goed stijf en zet deze even opzij.

Stap 2: Mix in een andere kom de roomkaas op hoge snelheid even tot een romig geheel. Voeg vervolgens alle poedersuiker in meerdere keren toe. Zorg er daarbij voor dat je telkens op lage snelheid begint met mixen en je de mixer pas aanzet wanneer deze al in het beslag zit. Het poedersuiker kan namelijk enorm stuiven.

Stap 3: Wanneer alle poedersuiker is opgenomen voeg je de citroensap toe en mix je het geheel op hoge snelheid goed door.

Stap 4: Vanaf nu gebruik je een pannenlikker en niet meer de mixer, want we gaan de slagroom toevoegen en je wilt niet dat deze gaat schiften. Met een pannenlikker schep je 1 deel van de slagroom bij het roomkaasmengsel. Dit vouw je er met de spatel voorzichtig doorheen. Vervolgens doe je de rest van de slagroom erbij en vouw je ook dit er voorzichtig doorheen tot dat het één mooi geheel is.

Opbouwen van de cake
Stap 1: Wanneer de cakes goed zijn afgekoeld verdeel je 1/3e van de frosting op de bovenkant van één van de cakes en plaats je de andere cakelaag erboven op.

Stap 2: Verdeel de rest van de frosting in een dikke laag op de bovenkant en smeer de frosting ook goed rondom aan de zijkanten. Zorg ervoor dat overal een gelijke laag zit en dat je het mooi glad maakt. Dit doe je het makkelijkste met een paletmes.

Het is het beste als je de red velvet cake nog een tijdje in de koelkast zet om even op te laten stijven, maar waarschijnlijk kun je niet wachten, en ik houd je niet tegen! Geniet ervan!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten