Pagina's

maandag 14 december 2015

Pasta met broccolipesto, zalm en tomatensalade

Ik ken eigenlijk niemand die pesto niet lust en vers gemaakte pesto is over het algemeen al helemaal een winnaar. Maar pesto hoeft niet alleen van basilicum gemaakt te worden. Spinaziepesto, rucolapesto of in dit geval dus broccolipesto, het kan allemaal! Heerlijk in combinatie met pasta en een goed gebakken stuk zalm.



Ingrediënten voor 4 personen:
·        Tagliatelle
·        1 stronk broccoli
·        20 blaadjes verse basilicum
·        2 teentjes knoflook
·        75 gram Parmezaanse kaas, fijn geraspt
·        60 gram geroosterde pijnboompitten
·        50 ml extra vierge olijfolie
·        4 zalmfilets
·        Peper en zout

Ingrediënten tomatensalade:
·        200 gram snoeptomaatjes
·        1 rode ui
·        Verse basilicum
·        Extra vierge olijfolie

Extra voor over de pasta:
·        Geroosterde pijnboompitten
·        Rucola
·        Parmezaanse kaas

Stap 1: Zet alvast een pan water op het vuur of zet de waterkoker aan. Vervolgens begin je met het maken van de tomatensalade. Snijd de snoeptomaatjes in vieren, de basilicumblaadjes in reepjes en de rode ui fijn, meng dit samen met wat extra vierge olijfolie en breng op smaak met wat peper en zout.

Stap 2: Nu ga je de broccolipesto maken. Snijd de broccoli in roosjes en voeg deze samen met een flinke snuf zout aan het kokende water toe in de pan. Kook de broccoli totdat deze zacht begint te worden maar nog wel stevig is. Dit duurt zo’n 6 minuten. Giet het water af en spoel de broccoli af met flink wat koud water om het garen te stoppen.

Voeg de geroosterde pijnboompitten, geraspte Parmezaanse kaas, verse basilicum, knoflook en olijfolie toe aan de broccoli en mix alles tot een mooie pasta met een staafmixer. Proef tussendoor, breng op smaak met zout en peper en voeg eventueel meer van een ingrediënt toe als je vind dat dit nodig is. (Ik gebruik zelf nooit vaste hoeveelheden en doe het op gevoel). Zet je broccolipesto even opzij.

Stap 3: Kook de pasta volgens de verpakking beetgaar. Zet ondertussen ook een koekenpan op het vuur met een klein beetje olijfolie. Dep de zalmfilets droog met wat keukenpapier en bestrooi ze met zout en peper. Bak de zalmfilets vervolgens in de pan op middelhoog vuur voor zo’n 3 minuten aan elke kant. Ik vind het zelf lekker als de zalm nog behoorlijk rosé is van binnen (zelfs iets rauw van binnen), maar dat is natuurlijk persoonlijke smaak. Heb je je zalm liever iets meer gaar, dan bak je ze wat langer.

Stap 4: Wanneer de pasta gaar is giet je deze af en meng je het met de broccolipesto en eventueel nog wat extra olijfolie. Serveer de broccolipesto pasta met de zalmfilet erop, de tomatensalade eroverheen en maak af met wat rucola, geroosterde pijnboompitten en natuurlijk vers geraspte Parmezaanse kaas!



Note: Waarschijnlijk houd je behoorlijk wat van de broccolipesto over, deze kun je invriezen zoals ik doe om het voor een volgende keer te gebruiken. Een andere optie is om in plaats van met een hele stronk broccoli, de pesto maar met een halve stronk te maken. Om dan de andere helft van de broccoli in roosjes door je pasta heen te doen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten