Deze lauwwarme salade met lekkere warme honing en
pijnboompitten dressing is heerlijk als bijgerecht met bijvoorbeeld de
feestdagen. Het ziet er feestelijk uit, het smaakt natuurlijk ook super en het
is niet moeilijk om te maken. Je kunt deze salade met zowel geitenkaas als
blauwschimmelkaas zoals roquefort of gorgonzola maken. Met de blauwschimmelkaas
heeft de salade net iets meer pit en het complementeert alle andere smaken heel
goed. Maar er zijn natuurlijk veel mensen die hier niet van houden. Dan is
zachte geitenkaas een heel goed alternatief. Deze combineert goed met de peer,
bacon en honing. Een tijdje terug heb ik de salade met roquefort gemaakt en dit
keer heb ik hem met geitenkaas gemaakt, bij deze het recept!
Ingrediënten voor 4 personen (als bijgerecht):
·
100 gram rucola
·
6 lange plakken gerookt ontbijtspek
·
3 handperen, niet te rijp
·
2 eetlepels honing
·
1 eetlepel crema di balsamico
·
100 gram zachte geitenkaas/blauwschimmelkaas
·
Roomboter
·
Extra vierge olijfolie
·
Peper en zout
Warme dressing:
·
20 gram roomboter
·
30 gram pijnboompitten
·
1 eetlepel honing
·
1 eetlepel crema di balsamico
·
1 eetlepel dijon mosterd
Stap 1: De plakken spek dienen heel krokant te worden zodat
de smaak op zijn hoogst is en je ze goed in stukjes kunt breken over de salade.
Dit kun je doen door de spek op een bakplaat te leggen en ze in een
voorverwarmde oven voor 10-12 minuten te bakken op 200˚C. Een andere optie is
om ze gewoon in de pan met een klein beetje olie aan beide kanten goed krokant
te bakken. Laat ze vervolgens uitlekken op een bord met keukenpapier.
Stap 2: Schil de peren, snijd ze in kwarten en snijd de
stukjes klokhuis eruit. Snijd ieder kwart vervolgens in ongeveer 3 lange
partjes. Doe wat roomboter in een koekenpan, laat smelten en doe de partjes
peer erbij. Laat deze even goed warm worden en schud ze goed om met de boter.
Doe er vervolgens de honing en balsamico bij en schud goed om. Breng op smaak
met wat peper en zout en laat alles even lekker carameliseren in de pan.
Stap 3: Maak ondertussen de rucola aan. Dit doe je door de
rucola met je handen om te husselen met een beetje extra vierge olijfolie en
wat peper en zout, verdeel over een groot bord. Schep de peren met een
schuimspaan uit de pan en verdeel over de rucola, laat het overgebleven
‘perencaramel’ in de pan zitten en zet even opzij.
Stap 4: Verkruimel de geitenkaas of blauwschimmelkaas over
de salade. Breek ook de bacon in stukjes en verdeel over de salade.
Stap 5: Ten slotte maak je de warme dressing. Zet de pan met
het perencaramel weer even op het vuur en voeg de pijnboompitten toe, bak deze
eventjes aan. Voeg vervolgens de roomboter toe en roer goed door. Daarna kan de
honing, balsamico en mosterd erbij en roer je alles tot één mooi geheel.
Stap 6: Schep de warme dressing over de salade. Eet
smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten