Pagina's

dinsdag 22 december 2015

Salade met gecarameliseerde peer en warme dressing

Deze lauwwarme salade met lekkere warme honing en pijnboompitten dressing is heerlijk als bijgerecht met bijvoorbeeld de feestdagen. Het ziet er feestelijk uit, het smaakt natuurlijk ook super en het is niet moeilijk om te maken. Je kunt deze salade met zowel geitenkaas als blauwschimmelkaas zoals roquefort of gorgonzola maken. Met de blauwschimmelkaas heeft de salade net iets meer pit en het complementeert alle andere smaken heel goed. Maar er zijn natuurlijk veel mensen die hier niet van houden. Dan is zachte geitenkaas een heel goed alternatief. Deze combineert goed met de peer, bacon en honing. Een tijdje terug heb ik de salade met roquefort gemaakt en dit keer heb ik hem met geitenkaas gemaakt, bij deze het recept!




Ingrediënten voor 4 personen (als bijgerecht):
·        100 gram rucola
·        6 lange plakken gerookt ontbijtspek
·        3 handperen, niet te rijp
·        2 eetlepels honing
·        1 eetlepel crema di balsamico
·        100 gram zachte geitenkaas/blauwschimmelkaas
·        Roomboter
·        Extra vierge olijfolie
·        Peper en zout

Warme dressing:
·        20 gram roomboter
·        30 gram pijnboompitten
·        1 eetlepel honing
·        1 eetlepel crema di balsamico
·        1 eetlepel dijon mosterd

Stap 1: De plakken spek dienen heel krokant te worden zodat de smaak op zijn hoogst is en je ze goed in stukjes kunt breken over de salade. Dit kun je doen door de spek op een bakplaat te leggen en ze in een voorverwarmde oven voor 10-12 minuten te bakken op 200˚C. Een andere optie is om ze gewoon in de pan met een klein beetje olie aan beide kanten goed krokant te bakken. Laat ze vervolgens uitlekken op een bord met keukenpapier.

Stap 2: Schil de peren, snijd ze in kwarten en snijd de stukjes klokhuis eruit. Snijd ieder kwart vervolgens in ongeveer 3 lange partjes. Doe wat roomboter in een koekenpan, laat smelten en doe de partjes peer erbij. Laat deze even goed warm worden en schud ze goed om met de boter. Doe er vervolgens de honing en balsamico bij en schud goed om. Breng op smaak met wat peper en zout en laat alles even lekker carameliseren in de pan.

Stap 3: Maak ondertussen de rucola aan. Dit doe je door de rucola met je handen om te husselen met een beetje extra vierge olijfolie en wat peper en zout, verdeel over een groot bord. Schep de peren met een schuimspaan uit de pan en verdeel over de rucola, laat het overgebleven ‘perencaramel’ in de pan zitten en zet even opzij.

Stap 4: Verkruimel de geitenkaas of blauwschimmelkaas over de salade. Breek ook de bacon in stukjes en verdeel over de salade.

Stap 5: Ten slotte maak je de warme dressing. Zet de pan met het perencaramel weer even op het vuur en voeg de pijnboompitten toe, bak deze eventjes aan. Voeg vervolgens de roomboter toe en roer goed door. Daarna kan de honing, balsamico en mosterd erbij en roer je alles tot één mooi geheel.


Stap 6: Schep de warme dressing over de salade. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten