Pagina's

vrijdag 11 december 2015

De allerlekkerste, meest malse spareribs ooit!

Als er iets is dat ik lekker vind, dan zijn dat wel spareribs. Maar dan wel goede spareribs. Van die spareribs waar je maar naar hoeft te kijken of het vlees valt al botermals van het bot. En laat dat nou precies de soort spareribs zijn die ik ga maken!




Ik gaar de spareribs met een dry-rub heel langzaam op een lage temperatuur in de oven, om ze na ongeveer 5 uur af te grillen met een sticky marinade.

Heel belangrijk is om het vlies aan de onderkant van de spareribs eraf te halen voordat je ze gaat bakken. Dat zorgt er namelijk voor dat je ribs mooi mals van het bot af kunnen vallen. Het vlies wordt namelijk taai bij het bakken waardoor het vlees ook niet van het bot kan vallen.

Het vlies verwijderen doe je door aan de smalle kant van het rack een mesje of lepel onder een hoekje van het vel te steken en vervolgens het hele vel eraf te trekken. Een andere handig manier is om een hoekje van het vlies met een keukenpapiertje vast te pakken en het dan eraf te trekken, zo glijd het niet uit je hand.

Ik maakte deze spareribs voor 2 personen en gebruikte daarvoor 1 rack spareribs, daar zijn deze ingrediënten dus ook op gebaseerd.

Ingrediënten dry-rub:
·        1 eetlepel donkerbruine suiker
·        1 theelepel gemberpoeder
·        0,5 theelepel uienpoeder
·        0,5 theelepel knoflookpoeder
·        0,5 theelepel paprikapoeder
·        0,5 theelepel gemalen mosterdzaad
·        snuf cayenne peper

Stap 1: Verwarm de oven voor op 110˚C. Meng alle ingrediënten samen voor je dry-rub. Maal wat zwarte peper en zeezout over de bovenkant van de ribben en doe hier de dry-rub overheen. Masseer het vervolgens een beetje in het vlees met je handen.

Stap 2: Leg de rib in een passende braadslede met de holle kant naar beneden en dek deze volledig af met aluminiumfolie. Plaats de braadslede vervolgens in de voorverwarmde oven en laat de spareribs langzaam garen op 110˚C voor ongeveer 5 uur.

Ingrediënten sticky marinade:
·        1 eetlepel gembersiroop
·        2 eetlepels honing
·        2 theelepels ketjap manis
·        2 theelepels appelciderazijn
·        1 kleine teen knoflook
·        Gedroogde tijm voor eroverheen

Stap 3: Haal de spareribs uit de oven en verwarm de oven voor op 200˚C. Maak de sticky marinade door de ketjap, honing, gembersiroop en appelciderazijn met elkaar te mengen. Pers hier vervolgens het teentje knoflook in uit en meng het goed door.

Stap 4: Verwijder het aluminiumfolie van de braadslede, bestrijk de spareribs goed met de sticky marinade en strooi hier wat gedroogde tijm overheen. Doe de spareribs vervolgens nog voor 10-15 minuten in de voorverwarmde oven op 200˚C.

Klaar zijn je spareribs! Je hoeft ze eigenlijk niet eens te snijden, je kunt de ribbetjes er zo vanaf trekken. Ik serveerde het met gepofte aardappel en salade, heerlijk.


Het is niet zoveel werk maar het kost wel heel veel tijd. Je moet hier dus eigenlijk een hele dag voor uittrekken wanneer je een oven hebt zoals ik, die maar maximaal 90 minuten kan bakken (ik moet dus elke 90 minuten de oven opnieuw aanzetten). Maar! Wanneer je zo’n fantastische échte oven hebt, zet je de spareribs gewoon in de oven voordat je ergens heen gaat, en wanneer je terugkomt zijn je ribs al bijna klaar!

Daarbij is het de tijd gewoon echt waard, dit is zo ongelooflijk lekker en dit is echt eten waar ik zó blij van word.


Ik zou zeggen probeer het gewoon en geniet er net zo van als ik!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten