Als er iets is dat ik lekker vind, dan zijn dat wel
spareribs. Maar dan wel goede spareribs. Van die spareribs waar je maar naar
hoeft te kijken of het vlees valt al botermals van het bot. En laat dat nou
precies de soort spareribs zijn die ik ga maken!
Ik gaar de spareribs met een dry-rub heel langzaam op een lage temperatuur in de oven, om ze na ongeveer 5 uur af te grillen met een sticky marinade.
Heel belangrijk is om het vlies aan de onderkant van de
spareribs eraf te halen voordat je ze gaat bakken. Dat zorgt er namelijk voor
dat je ribs mooi mals van het bot af kunnen vallen. Het vlies wordt namelijk
taai bij het bakken waardoor het vlees ook niet van het bot kan vallen.
Het vlies verwijderen doe je door aan de smalle kant van het
rack een mesje of lepel onder een hoekje van het vel te steken en vervolgens
het hele vel eraf te trekken. Een andere handig manier is om een hoekje van het
vlies met een keukenpapiertje vast te pakken en het dan eraf te trekken, zo
glijd het niet uit je hand.
Ik maakte deze spareribs voor 2 personen en gebruikte
daarvoor 1 rack spareribs, daar zijn deze ingrediënten dus ook op gebaseerd.
Ingrediënten dry-rub:
·
1 eetlepel donkerbruine suiker
·
1 theelepel gemberpoeder
·
0,5 theelepel uienpoeder
·
0,5 theelepel knoflookpoeder
·
0,5 theelepel paprikapoeder
·
0,5 theelepel gemalen mosterdzaad
·
snuf cayenne peper
Stap 1: Verwarm de oven voor op 110˚C. Meng alle
ingrediënten samen voor je dry-rub. Maal wat zwarte peper en zeezout over de
bovenkant van de ribben en doe hier de dry-rub overheen. Masseer het vervolgens
een beetje in het vlees met je handen.
Stap 2: Leg de rib in een passende braadslede met de holle
kant naar beneden en dek deze volledig af met aluminiumfolie. Plaats de
braadslede vervolgens in de voorverwarmde oven en laat de spareribs langzaam
garen op 110˚C voor ongeveer 5 uur.
Ingrediënten sticky marinade:
·
1 eetlepel gembersiroop
·
2 eetlepels honing
·
2 theelepels ketjap manis
·
2 theelepels appelciderazijn
·
1 kleine teen knoflook
·
Gedroogde tijm voor eroverheen
Stap 3: Haal de spareribs uit de oven en verwarm de oven
voor op 200˚C. Maak de sticky marinade door de ketjap, honing, gembersiroop en
appelciderazijn met elkaar te mengen. Pers hier vervolgens het teentje knoflook
in uit en meng het goed door.
Stap 4: Verwijder het aluminiumfolie van de braadslede, bestrijk
de spareribs goed met de sticky marinade en strooi hier wat
gedroogde tijm overheen. Doe de spareribs vervolgens nog voor 10-15 minuten in
de voorverwarmde oven op 200˚C.
Klaar zijn je spareribs! Je hoeft ze eigenlijk niet eens te
snijden, je kunt de ribbetjes er zo vanaf trekken. Ik serveerde het met gepofte
aardappel en salade, heerlijk.
Het is niet zoveel werk maar het kost wel heel veel tijd. Je
moet hier dus eigenlijk een hele dag voor uittrekken wanneer je een oven hebt
zoals ik, die maar maximaal 90 minuten kan bakken (ik moet dus elke 90 minuten
de oven opnieuw aanzetten). Maar! Wanneer je zo’n fantastische échte oven hebt,
zet je de spareribs gewoon in de oven voordat je ergens heen gaat, en wanneer
je terugkomt zijn je ribs al bijna klaar!
Daarbij is het de tijd gewoon echt waard, dit is zo
ongelooflijk lekker en dit is echt eten waar ik zó blij van word.
Ik zou zeggen probeer het gewoon en geniet er net zo van als
ik!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten