Brioche is een lekker zacht en vol Frans brood dat in
tegenstelling tot normaal brood suiker, eieren en roomboter bevat. Het is
ietwat zoet en is daarom erg lekker als hamburgerbroodje. Dat klinkt misschien
raar en ook ik was eerst een beetje sceptisch toen ik zag dat een hoop
burgerrestaurants briochebrood gebruiken. Maar omdat de burger natuurlijk
hartig is en een goede hamburger vaak lekker zoute bacon bevat, is dat een
lekkere combinatie met een zachtzoet brood. Ik heb dit recept van de NYTimes,
welke ik iets heb aangepast.
·
240 ml lauwwarm water
·
45 ml lauwwarme melk
· 1 zakje gedroogde gist
·
30 gram suiker
·
1 groot ei
·
430 gram bloem
·
1,5 theelepel zout
·
50 gram ongezouten roomboter
·
1 ei + 1 eetlepel water om te bestrijken
· Evt. Sesamzaadjes
Stap 1: Doe het lauwwarme water en melk samen met de suiker
en gist in een mok, roer dit even en laat dit 5 minuten staan zodat het gist
kan gaan werken.
Stap 2: In een grote beslagkom meng je het bloem met het
zout. Doe hier de boter bij en wrijf de boter samen met de bloem tussen je
handen zodat er kruimels ontstaan. Klop 1 ei en voeg dit samen met het
gistmengsel toe aan het droge mengsel en mix een paar minuten goed door met een mixer met deeghaken tot dat het een mooi glad geheel is geworden.
Stap 3: Vet een mengkom in met olie en stort het deeg hier in (het is een heel zacht en plakkerig mengsel). Bedek met plastic folie dat je ook hebt ingevet met olie en laat 1 uur
rijzen op een warme plek totdat het twee keer zo groot is. Zet het vervolgens een tijdje in de koelkast zodat het wat steviger wordt en het makkelijker wordt om mee te werken.
Stap 4: Stort daarna het deeg op een licht bebloemd oppervlak en probeer het deeg in 8-10 gelijke
stukken te verdelen (afhankelijk van welke grootte je wilt). Maak je handen telkens een beetje vet met olie, probeer ieder deel in een bolletje te rollen en leg ze op een met
bakpapier beklede bakplaat. Leg hier een schone theedoek overheen (deze blijft
niet aan het deeg plakken in tegenstelling tot plasticfolie) en laat weer voor
1 uur rijzen.
Stap 5: Zet een lage ovenschaal onderin de oven gevuld met
heet water en verwarm de oven voor op 200˚C. Klop ondertussen het tweede ei met
een eetlepel water en bestrijk de deegbollen hiermee. Strooi er eventueel sesamzaadjes overheen en bak in de oven
voor ongeveer 15-20 minuten op 200˚C.
Deze broodjes zijn de basis voor mijn perfecte hamburger en combineren verder heerlijk met verse friet en verse mayonaise.
Tip: Je kunt deze broodjes invriezen wanneer ze gebakken en afgekoeld zijn. Wanneer je ze weer wilt gebruiken laat je ze gewoon ontdooien, snijd je ze door midden en grill je ze zoals je normaal zou doen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten