Pagina's

dinsdag 29 december 2015

Brioche burger broodjes

Brioche is een lekker zacht en vol Frans brood dat in tegenstelling tot normaal brood suiker, eieren en roomboter bevat. Het is ietwat zoet en is daarom erg lekker als hamburgerbroodje. Dat klinkt misschien raar en ook ik was eerst een beetje sceptisch toen ik zag dat een hoop burgerrestaurants briochebrood gebruiken. Maar omdat de burger natuurlijk hartig is en een goede hamburger vaak lekker zoute bacon bevat, is dat een lekkere combinatie met een zachtzoet brood. Ik heb dit recept van de NYTimes, welke ik iets heb aangepast.


Ingrediënten voor 8 – 10 stuks:
·        240 ml lauwwarm water
·        45 ml lauwwarme melk
·        1 zakje gedroogde gist
·        30 gram suiker
·        1 groot ei
·        430 gram bloem
·        1,5 theelepel zout
·        50 gram ongezouten roomboter
·        1 ei + 1 eetlepel water om te bestrijken
·        Evt. Sesamzaadjes

Stap 1: Doe het lauwwarme water en melk samen met de suiker en gist in een mok, roer dit even en laat dit 5 minuten staan zodat het gist kan gaan werken.

Stap 2: In een grote beslagkom meng je het bloem met het zout. Doe hier de boter bij en wrijf de boter samen met de bloem tussen je handen zodat er kruimels ontstaan. Klop 1 ei en voeg dit samen met het gistmengsel toe aan het droge mengsel en mix een paar minuten goed door met een mixer met deeghaken tot dat het een mooi glad geheel is geworden.

Stap 3: Vet een mengkom in met olie en stort het deeg hier in (het is een heel zacht en plakkerig mengsel). Bedek met plastic folie dat je ook hebt ingevet met olie en laat 1 uur rijzen op een warme plek totdat het twee keer zo groot is. Zet het vervolgens een tijdje in de koelkast zodat het wat steviger wordt en het makkelijker wordt om mee te werken.

Stap 4: Stort daarna het deeg op een licht bebloemd oppervlak en probeer het deeg in 8-10 gelijke stukken te verdelen (afhankelijk van welke grootte je wilt). Maak je handen telkens een beetje vet met olie, probeer ieder deel in een bolletje te rollen en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg hier een schone theedoek overheen (deze blijft niet aan het deeg plakken in tegenstelling tot plasticfolie) en laat weer voor 1 uur rijzen.

Stap 5: Zet een lage ovenschaal onderin de oven gevuld met heet water en verwarm de oven voor op 200˚C. Klop ondertussen het tweede ei met een eetlepel water en bestrijk de deegbollen hiermee. Strooi er eventueel sesamzaadjes overheen en bak in de oven voor ongeveer 15-20 minuten op 200˚C. 

Deze broodjes zijn de basis voor mijn perfecte hamburger en combineren verder heerlijk met verse friet en verse mayonaise.

Tip: Je kunt deze broodjes invriezen wanneer ze gebakken en afgekoeld zijn. Wanneer je ze weer wilt gebruiken laat je ze gewoon ontdooien, snijd je ze door midden en grill je ze zoals je normaal zou doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten