Pagina's

maandag 21 december 2015

Aardappelgratin met zoete ui

Met de feestdagen wil je vaak toch een iets ander aardappelgerecht dan de gewone gebakken aardappeltjes. Deze aardappelgratin is echt superlekker door de al gecarameliseerde zoete uien die veel meer smaak afgeven dan rauwe ui. Het ziet er ook nog eens mooi uit wanneer je hem aansnijd, met alle laagjes van heel dun gesneden aardappel. Het is echt niet moeilijk om te maken, een mandoline is alleen wel heel handig, anders moet je de aardappelen met de hand in plakjes van een paar mm snijden.




Ingrediënten voor 4 personen:
·        1 kilo vastkokende aardappelen
·        5 zoete uien
·        1 grote teen knoflook / 2 kleine tenen knoflook
·        30 gram roomboter
·        200 ml slagroom
·        Peper en zout
·        75-100 gram geraspte jong belegen kaas
·        Nootmuskaat

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180˚C. Snijd de zoete uien in halve ringen. Zet ondertussen een koekenpan op het vuur met de roomboter. Wanneer de boter is gesmolten voeg je de zoete uien toe en laat je deze op laag tot middenhoog vuur fruiten. Voeg wat peper en zout toe en laat ze goed zacht worden en een beetje carameliseren, de uien worden dan lichtbruin, dit duurt ongeveer 10 minuten. Snijd de knoflook heel fijn en voeg deze aan het einde ook toe aan de uien en fruit deze nog even mee en haal vervolgens van het vuur.

Stap 2: Schil de aardappelen en snijd ze met een mandoline in dunne plakjes. Beleg de bodem van een ovenschaal dakpansgewijs met 1/3e van de aardappelplakjes. Bestrooi met peper, zout en een beetje nootmuskaat. Verdeel hier vervolgens de helft van de zoete uien overheen. Beleg dit nogmaals met een laag aardappelplakjes en bestrooi ook deze weer met peper, zout en een beetje nootmuskaat. Verdeel hier de laatste helft zoete uien over en herhaal dan hetzelfde weer met de laatste laag aardappelplakjes.

Stap 3: Schenk vervolgens de slagroom erover en schud de ovenschaal een beetje heen en weer om ervoor te zorgen dat de room overal zit. Verdeel daarna de kaas over de aardappelen. Zet de aardappelgratin in de oven op 180˚C voor ongeveer 45 minuten.


Tip: Ik vind de aardappelgratin zelf het lekkerst wanneer je deze van tevoren al helemaal klaar maakt en laat afkoelen, om hem dan ’s avonds te bedekken met aluminiumfolie en nogmaals zo’n 20 minuten in de oven te doen op 180˚C. Alle smaken en de room kunnen dan goed intrekken waardoor alles het meest tot zijn recht komt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten