Pagina's

vrijdag 29 januari 2016

Griekse garides (garnalen) saganaki

Tot een paar jaar geleden ging ik elk jaar samen met mijn ouders ergens in Griekenland op vakantie. We houden echt van Griekenland en ook zeker van de Griekse keuken en een van mijn lievelingsgerechten is garides saganaki. Dit is een heerlijk gerecht van garnalen in tomatensaus met groenten, kruiden en heerlijke gebakken Griekse feta, oftewel de saganaki. Ik heb het daarna op meerdere manieren thuis proberen te maken en het recept dat ik met jullie ga delen is nu al een lange tijd mijn beste garides saganaki. Het is echt heerlijk met lekker vers brood erbij om er in te dippen, zoals Turks brood, en zo serveer ik het dan eigenlijk ook altijd.




Ingrediënten voor 4 personen:
·        1 grote ui of 2 kleine uien, grof gesneden
·        1 prei, in ringen
·        1 groene paprika, in grove blokjes
·        2 tenen knoflook, fijngesneden
·        Scheut Ouzo
·        2 blikjes tomatenpuree
·        2 blikken gepelde tomaten
·        500 gram rauwe en ongepelde garnalen
·        200 gram feta
·        Gedroogde munt
·        Gedroogde dille
·        Gedroogde oregano
·        Zwarte peper en zeezout
·        Eventueel 1-2 theelepels suiker
·        Olijfolie om in te bakken
·        Groot Turks brood
·        Verse peterselie, fijngehakt

Stap 1: Zorg dat je de groente niet te fijn snijd, het is juist lekker om alles lekker grof te houden. Neem een flinke pan en zet op het vuur met ook flink wat olijfolie. Fruit hierin de ui, prei en paprika voor 5-10 minuten en voeg halverwege ook de knoflook toe. Wanneer de groenten zacht zijn voeg je de garnalen toe en bak je deze mee op hoog vuur. Wanneer ze bijna gaar zijn voeg je de scheut Ouzo toe en roer je dit even om zodat de alcohol verdampt.

Stap 2: Voeg hierna de tomatenpuree toe en bak dit even mee om deze te ontzuren. Doe hierna ook de gepelde tomaten erbij en verwarm dit goed door. Hak vervolgens de tomaten in stukken met je spatel. Breng alles op smaak met zwarte peper en zeezout en voeg eventueel wat suiker toe als het aan de zure kant is. Voeg wat gedroogde munt toe, een klein beetje gedroogde dille en flink wat gedroogde oregano toe tot dat de smaak naar wens is. Roer alles om en laat een tijdje sudderen zodat de saus wat inkookt.


Stap 3: Zet het vuur uit, verkruimel de feta erover en schep dit goed om. Serveer de garides saganaki met wat verse peterselie eroverheen en wat Turks of ander lekker brood.

Eet smakelijk!

3 opmerkingen:

  1. Super recept.
    Het smaak alsofje bij een taveerne in Griekenland zit te eten.
    Erg makkelijk om te maken.😆

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kan dit ook in de tajine gemaakt worden ?

    BeantwoordenVerwijderen