Pagina's

zondag 24 januari 2016

‘No bake’ cheesecake met salted caramel en chocolade

Helaas leef ik al ongeveer een maand zonder oven en ik word er helemaal gek van. Hij was afgelopen week eindelijk terug nadat hij gemaakt was, om vervolgens weer stuk te gaan na één keer gebruiken. Dit was nogal slecht getimed aangezien ik mijn vriend had beloofd een worteltaart te maken voor zijn verjaardag. Maar, zonder oven ging dat dus niet lukken en moest ik iets anders verzinnen. Toen bedacht ik deze ‘no bake’ cheesecake gemarmerd met zelfgemaakte salted caramel en gesmolten chocolade! Hij is echt heel machtig dus snijd niet te grote punten aan, maar hij is wel heel lekker!




Ingrediënten voor een taart van 22 cm:
·        225 gram Digestive koekjes
·        75 gram boter, gesmolten
·        500 gram Philadelphia roomkaas
·        200 ml slagroom
·        100 gram mascarpone
·        120 gram suiker
·        1 vanillestokje
·        50 gram melkchocolade en 50 gram pure chocolade

Salted caramel:
·        50 gram suiker
·        25 gram boter
·        30 ml slagroom
·        Flinke snuf zeezout

Stap 1: Maak eerst de salted caramel door de suiker te verhitten in een pannetje op het vuur. Je kunt het beste telkens een laagje suiker in de pan doen en wachten tot het smelt om vervolgens het volgende laagje erbij te doen, totdat alle suiker op is en alles smelt in de pan.

Stap 2: Wanneer de gesmolten suiker mooi glad is met een amber/bruine kleur voeg je de boter toe. Pas op want dit gaat heel erg bubbelen. Roer de boter door de caramel totdat het helemaal is opgenomen. Giet daarna voorzichtig de slagroom in een dunne straal eraan toe. Omdat deze veel kouder is dan de caramel gaat ook dit heel erg bubbelen dus doe dit echt voorzichtig. Laat het voor ongeveer 1 minuut bubbelen en haal dan van het vuur. Roer het zout erdoorheen en laat goed afkoelen.

Stap 3: Maak de bodem van de cheesecake door de Digestive koekjes fijn te malen in een keukenmachine en dat te mengen met de gesmolten boter. Bedek vervolgens de bodem van een springvorm van 22cm met de koekkruimels, druk goed aan en maak mooi gelijk en plat met de achterkant van een lepel. Zet in de koeling om stevig te worden.

Stap 4: Smelt de melk- en pure chocolade samen au bain-marie en zet vervolgens opzij om een beetje af te koelen. Schraap het vanillemerg uit het vanillestokje. Klop in een kleine beslagkom de slagroom stijf samen met het vanillemerg en ongeveer de helft van de suiker (doe de suiker er geleidelijk bij) en zet even opzij. Mix in een andere beslagkom de Philadelphia samen met de mascarpone en de rest van de suiker. Vouw vervolgens luchtig de geklopte slagroom door het Philadelphiamengsel.

Stap 5: Doe een klein deel van de cheesecake vulling in de kleine beslagkom en meng hier de gesmolten chocolade doorheen (ik heb zelf een te groot deel gemengd met chocolade waardoor ik eigenlijk teveel chocolade-cheesecakevulling over had).

Stap 6: Doe de helft van het witte roomkaasmengsel op de cheesecakebodem en strijk egaal over de bodem. Giet hier vervolgens de helft van het chocolademengsel overheen in een straal waarbij je niets aan de buitenste randen giet (Zo zie je aan de buitenkant van de cheesecake niet dat er in het midden ook nog chocola zit). Druppel ook wat salted caramel erover en marmer dit en het chocolade mengsel een beetje met een mesje. Doe er vervolgens de overige helft van het witte roomkaasmengsel boven op en herhaal nog een keer het marmeren met het chocolademengsel en de salted caramel, nu mag je wel tot de randen van de cheesecake gaan.


Stap 7: Laat de cheesecake vervolgens minstens 2 uur in de koelkast opstijven. Daarna kun je eventueel nog wat gehakte nootjes naar keuze over de taart heen strooien. Geniet ervan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten