Pagina's

woensdag 6 januari 2016

Verse kibbeling met zelfgemaakte remouladesaus

Heerlijke verse kibbeling met remouladesaus. Wie houdt daar nou niet van? Ik ben echt dol op kibbeling en ben zo blij dat ik het zelf kan maken. De geheimen voor goede kibbeling zitten natuurlijk in de kruiden en het beslag. Kibbelingkruiden zijn helaas niet zo te koop in de supermarkt, maar deze zelfgemaakte mix smaakt net zoals bij de visboer! (En anders kun je natuurlijk altijd even bij de visboer vragen of je een zakje van zijn kibbelingkruiden mag meenemen). Daarbij wordt het beslag wat luchtiger, en daardoor ook krokanter, door niet alleen maar bloem te gebruiken maar een deel te vervangen met maizena. De bubbels van het bruisende water zorgen voor nog meer luchtigheid waardoor het lekker krokant wordt. Deze kibbeling is overigens heel goed glutenvrij te maken voor de mensen met coeliakie. Mijn zusje was heel blij dat ze eindelijk weer eens kibbeling kon eten aangezien ze zich de smaak niet eens meer kon herinneren, maar het zo graag wilde proeven.


Ingrediënten kibbelingkruiden:
·        1 eetlepel zout
·        1,5 theelepel gemalen mosterdzaad
·        1,5 theelepel zwarte peper
·        1,5 theelepel paprikapoeder
·        1 eetlepel gemalen koriander
·        0,5 theelepel cayennepeper
·        0,5 theelepel gemberpoeder
·        0,5 theelepel knoflookpoeder
·        0,5 theelepel nootmuskaat

Ingrediënten kibbeling voor 4 personen:
·        500 gram kabeljauwfilet
·        60 gram bloem
·        20 gram maizena
·        100 ml melk
·        50 ml bruisend water
·        1 ei
·        1 theelepel kibbelingkruiden + om de vis mee te bestrooien
·        1 liter zonnebloemolie

Ingrediënten remouladesaus:
·        60 ml slagroom
·        75 ml mayonaise
·        1 theelepel dijonmosterd
·        20 gram ui, heel fijn gehakt
·        35 gram augurk, heel fijn gehakt
·        2 eetlepels verse dille, heel fijn gehakt
·        Peper en zout

Stap 1: Meng alle ingrediënten voor de kibbelingkruiden samen. Het is het handigste om het kruidenmengsel vervolgens in een leeg strooiselpotje te doen (ik had toevallig een leeg potje knoflookpoeder). Op die manier kan je het bewaren voor de volgende keer zodat je het niet weer hoeft te maken, en kun je het ook goed doseren.

Stap 2: Dep de kabeljauwfilets heel goed droog met keukenpapier en bestrooi ze aan beide kanten met de kibbelingkruiden. Snijd ze vervolgens in stukjes. Deze hoeven niet hetzelfde te zijn, ik vind het leuk om allerlei verschillende stukjes te snijden omdat je in een viszaak ook allerlei stukjes krijgt. Dek af met plasticfolie en zet een halfuurtje in de koelkast om in te trekken.

Stap 3: Maak ondertussen de remouladesaus door de mayonaise te mengen met alles behalve de slagroom. Mix in een andere kom de slagroom heel goed stijf en spatel deze daarna voorzichtig door de rest van de saus heen. Zet ook ondertussen even in de koelkast.

Stap 4: Zet een dikke pan op het vuur met de zonnebloemolie, en verwarm tot ongeveer 180˚C (een thermometer is hiervoor heel fijn). Maak ondertussen het kibbelingbeslag door de bloem, maizena, melk, het bruisende water, het ei en de theelepel kibbelingkruiden in een kom met elkaar te mengen met een garde.

Stap 5: Haal de stukjes vis uit de koelkast en doe deze in het beslag. Wanneer de olie op temperatuur is, laat je een voor een de stukjes vis bedekt met beslag voorzichtig in de hete olie zakken. Bak niet teveel tegelijk, ze moeten niet aan elkaar gaan plakken. Bak ze tot ze goudbruin zijn en haal ze eruit met een frituurschep of schuimspaan. Laat ze uitlekken op keukenpapier en strooi er nog wat kibbelingkruiden overheen.

Serveer de kibbeling met de zelfgemaakte remouladesaus en smullen maar!

Glutenvrije kibbeling: De kibbeling is heel goed glutenvrij te maken door het bloem en de maizena te vervangen door Mehl Farine van Schär. De eerste keer dat ik deze kibbeling maakte heb ik ze glutenvrij gemaakt omdat mijn zusje mee at. Ik moest wel meer water en/of melk toe voegen omdat beslag met glutenvrij meel altijd véel dikker wordt. Voeg gewoon extra water toe tot dat het beslag de juiste dikte heeft (niet zo dun als water meer ook zeker niet véél dikker dan dat).

Daarbij moet ik zeggen dat ze zelfs nóg lekkerder zijn met glutenvrij beslag. Wanneer je iets frituurt in een beslagje wordt het knapperiger als er zo min mogelijk, of dus helemaal geen, gluten inzitten. Tempura beslag wordt bijvoorbeeld ook met meel gemaakt waar zo min mogelijk gluten inzitten, daardoor wordt het heel luchtig en krokant. Dit is waarom ik niet volledig bloem gebruik in het recept voor het beslag, maar een deel vervang door maizena.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten