Sinds een paar jaar ben ik ook echt verliefd geworden op de
Turkse keuken. Turkse mezes vind ik heerlijk en ik zal hier dan ook zeker nog
eens wat recepten over plaatsen. Wat ik ook echt lekker vind is köfte. Hiervoor
heb ik in Turkije dan ook kruiden gekocht die ik in dit recept gebruik, maar
aangezien bijna niemand die thuis zal hebben geef ik je ook een receptje voor
een kruidenmix. Als lekker makkelijk soort streetfood gerecht hou ik ervan om
een pita te vullen met köfte, rauwkost en heerlijke zelfgemaakte haydari, een
Turkse yoghurtdip. Bij deze het makkelijke recept!
Ingrediënten voor 4 personen:
·
500 gram lamsgehakt
·
1 ei, geklopt
·
Zwarte peper en zeezout
·
Olijfolie om te bakken
·
8 grote pita’s
·
4 tomaten
·
2 rode uien
·
Sla naar keuze, ik gebruik veldsla
·
1 eetlepel Turkse köftekruiden
of
·
1 theelepel paprikapoeder
·
Snuf cayennepeper
·
1 theelepel gedroogde oregano
·
0,5 theelepel gedroogde dille
·
0,5 theelepel korianderzaadjes
·
0,5 theelepel knoflookpoeder
·
0,5 theelepel uienpoeder
Ingrediënten haydari:
·
200 gram Griekse yoghurt van Fage
·
100 gram Turkse of Griekse witte (salade)kaas
·
2 eetlepels extra vierge olijfolie
·
2 tenen knoflook
·
1 eetlepel gedroogde munt
·
2 theelepels gedroogde dille
·
Zwarte peper en zeezout
Stap 1: Begin met het maken van de haydari. Prak de witte
kaas met een vork zo fijn mogelijk in een kommetje. Voeg hier vervolgens de
olijfolie aan toe en knijp de knoflooktenen erover uit en prak alles zo goed en
fijn mogelijk door elkaar. Meng nu de dikke yoghurt schep voor schep
erdoorheen, wanneer alle yoghurt er goed doorheen is gemeng voeg je de
gedroogde munt en dille toe en breng je de haydari op smaak met peper en zout.
Zet opzij in de koelkast.
Stap 2: Snijd de tomaten in plakken en de rode ui in halve
ringen. Meng het gehakt met de kruiden en het geklopte eitje en breng op smaak
met peper en zout. Rol er vervolgens kleine gehaktballetjes van en druk deze
plat.
Stap 3: Verhit wat olijfolie in een pan en bak de lamsköfte
een paar minuten aan beide kanten op hoog vuur, ze zijn snel gaar. Doe
ondertussen de pitabroodjes in de oven of broodrooster.
Stap 4: Snijd de pitabroodjes over de breedte door de helft.
Je hebt nu een soort van zakjes. Deze vul je met de sla, tomatenplakken, rode
ui en köfte, maak daarna af met wat haydari en eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten