Pagina's

vrijdag 8 januari 2016

Griekse souvlaki met tzatziki

Ik vind de Griekse keuken echt heerlijk en souvlaki met echt goede tzatziki kan daar natuurlijk niet in ontbreken. Dit is een heerlijk gerecht om in de zomer te maken op de barbecue, omdat je dan dat lekkere houtskool smaakje aan de souvlaki’s krijgt. Maar buiten de zomer heb ik hier ook vaak zin in en dan maak ik ze zoals nu gewoon in een grillpan. Wees niet bang voor de azijn waarmee je het vlees bestrijkt. Dit zorgt ervoor dat het vlees mals blijft en geeft ook smaak, maar is niet overheersend. 


De tzatziki smaakt echt zoals in Griekenland. Belangrijk daarvoor is het gebruik van goede en echt dikke Griekse yoghurt, waarvoor ik eigenlijk alleen de Griekse yoghurt van Fage geschikt vind. Daarbij is het ook heel belangrijk dat je al het vocht uit de komkommer knijpt omdat de tzatziki lekker dik moet blijven en belangrijk is olijfolie en azijn om het op smaak te brengen. Maak ook gebruik van maatschepjes in plaats van gewone eetlepels en theelepels, gewone lepels hebben namelijk zelden dezelfde inhoud.

Ingrediënten souvlaki voor 4 personen:
·        600-800 gram varkenshaas
·        2 rode zoete puntpaprika’s
·        1 grote ui
·        3 eetlepels olijfolie voor bakken
·        1,5 eetlepel witte natuurazijn
·        Gedroogde oregano
·        1 citroen
·        Satéstokjes

Ingrediënten tzatziki:
·        250 gram Griekse yoghurt van het merk Fage
·        1/4e van een komkommer
·        1 teen knoflook
·        1 eetlepel (=15ml) extra vierge olijfolie
·        1 eetlepel (=15ml) witte natuurazijn
·        2 eetlepels gehakte verse peterselie
·        1 theelepel gedroogde dille
·        0,5 theelepel gedroogde munt
·        Zwarte peper en zeezout

Stap 1: Begin met het maken van de tzatziki. Rasp de komkommer met een grove rasp in een kommetje waarbij er meteen al een hoop vocht uitkomt, giet dit af. Doe een beetje zout op de geraspte komkommer en leg het hoopje vervolgens midden op een schone theedoek. Pak de punten van de theedoek omhoog en maak een pakketje van de komkommer onderin. Nu kun je al het vocht uit de komkommer knijpen door de theedoek heen. Het is echt heel belangrijk dat je zo veel mogelijk vocht eruit knijpt, blijf dus knijpen en leg vervolgens even apart.

Stap 2: Doe de Griekse yoghurt in een kom, voeg de olijfolie en azijn toe en roer dit door tot dat alles is opgenomen. Pers de knoflookteen in het yoghurtmengsel en roer er goed doorheen samen met de peterselie, dille en munt. Pak vervolgens de theedoek met komkommer en knijp nog een paar laatste keren al het vocht eruit. Voeg vervolgens de uitgeknepen komkommerrasp toe aan de rest en meng goed door. Breng vervolgens goed op smaak met peper en zout en zet nog even in de koelkast.

Stap 3: Snijd voor de souvlaki de puntpaprika in vierkantjes/driehoekjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Snijd de uiteindes van de uit, snijd hem doormidden en leg de helften op het snijvlak neer. Snijd ze vervolgens in vieren. Nu kun je de lagen van de ui uit elkaar pellen.

Stap 4: Snijd de varkenshaas in blokjes van ongeveer 3 bij 3 cm. Begin vervolgens met het rijgen van de spiezen waarbij je de varkenshaas afwisselt met de paprika en ui zoals je zelf wilt. Meng in een kommetje de olijfolie en azijn samen en bestrijk dit met een bakkwast op de souvlaki’s. Laat vervolgens een grillpan goed heet worden op hoog vuur en leg de souvlaki’s erop. Grill ze aan alle kanten op middenhoog-hoog vuur tot dat ze gaar zijn (ze mogen nog een beetje rosé zijn van binnen).

Stap 5: Snijd ondertussen de citroen in partjes. Wanneer de souvlaki’s gaar zijn bestrooi je ze met de oregano en serveer ze daarna met de citroenpartjes die je erover uit knijpt. Schep de tzatziki op een bordje en druppel hier nog wat extra vierge olijfolie overhee natuurlijk de heerlijke tzatziki.

Heerlijk met choriatiki, oftewel Griekse salade, en aardappeltjes, verse friet of pitabrood. Eet smakelijk!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten