Ik vind de Griekse keuken echt heerlijk en souvlaki met echt
goede tzatziki kan daar natuurlijk niet in ontbreken. Dit is een heerlijk
gerecht om in de zomer te maken op de barbecue, omdat je dan dat lekkere houtskool smaakje aan de souvlaki’s krijgt. Maar buiten de zomer heb ik hier
ook vaak zin in en dan maak ik ze zoals nu gewoon in een grillpan. Wees niet bang voor
de azijn waarmee je het vlees bestrijkt. Dit zorgt ervoor dat het vlees mals
blijft en geeft ook smaak, maar is niet overheersend.
De tzatziki smaakt echt
zoals in Griekenland. Belangrijk daarvoor is het gebruik van goede en echt
dikke Griekse yoghurt, waarvoor ik eigenlijk alleen de Griekse yoghurt van Fage
geschikt vind. Daarbij is het ook heel belangrijk dat je al het vocht uit de
komkommer knijpt omdat de tzatziki lekker dik moet blijven en belangrijk is olijfolie
en azijn om het op smaak te brengen. Maak ook gebruik van maatschepjes
in plaats van gewone eetlepels en theelepels, gewone lepels hebben namelijk
zelden dezelfde inhoud.
Ingrediënten souvlaki voor 4 personen:
·
600-800 gram varkenshaas
·
2 rode zoete puntpaprika’s
·
1 grote ui
·
3 eetlepels olijfolie voor bakken
·
1,5 eetlepel witte natuurazijn
·
Gedroogde oregano
·
1 citroen
·
Satéstokjes
Ingrediënten tzatziki:
·
250 gram Griekse yoghurt van het merk Fage
·
1/4e van een komkommer
·
1 teen knoflook
·
1 eetlepel (=15ml) extra vierge olijfolie
·
1 eetlepel (=15ml) witte natuurazijn
·
2 eetlepels gehakte verse peterselie
·
1 theelepel gedroogde dille
·
0,5 theelepel gedroogde munt
·
Zwarte peper en zeezout
Stap 1: Begin met het maken van de tzatziki. Rasp de
komkommer met een grove rasp in een kommetje waarbij er meteen al een hoop
vocht uitkomt, giet dit af. Doe een beetje zout op de geraspte komkommer en leg
het hoopje vervolgens midden op een schone theedoek. Pak de punten van de
theedoek omhoog en maak een pakketje van de komkommer onderin. Nu kun je al het
vocht uit de komkommer knijpen door de theedoek heen. Het is echt heel belangrijk
dat je zo veel mogelijk vocht eruit knijpt, blijf dus knijpen en leg vervolgens
even apart.
Stap 2: Doe de Griekse yoghurt in een kom, voeg de olijfolie
en azijn toe en roer dit door tot dat alles is opgenomen. Pers de knoflookteen
in het yoghurtmengsel en roer er goed doorheen samen met de peterselie, dille
en munt. Pak vervolgens de theedoek met komkommer en knijp nog een paar laatste
keren al het vocht eruit. Voeg vervolgens de uitgeknepen komkommerrasp toe aan
de rest en meng goed door. Breng vervolgens goed op smaak met peper en zout en
zet nog even in de koelkast.
Stap 3: Snijd voor de souvlaki de puntpaprika in
vierkantjes/driehoekjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Snijd de uiteindes van de uit,
snijd hem doormidden en leg de helften op het snijvlak neer. Snijd ze
vervolgens in vieren. Nu kun je de lagen van de ui uit elkaar pellen.
Stap 4: Snijd de varkenshaas in blokjes van ongeveer 3 bij 3
cm. Begin vervolgens met het rijgen van de spiezen waarbij je de varkenshaas
afwisselt met de paprika en ui zoals je zelf wilt. Meng in een kommetje de
olijfolie en azijn samen en bestrijk dit met een bakkwast op de souvlaki’s.
Laat vervolgens een grillpan goed heet worden op hoog vuur en leg de souvlaki’s
erop. Grill ze aan alle kanten op middenhoog-hoog vuur tot dat ze gaar zijn (ze
mogen nog een beetje rosé zijn van binnen).
Stap 5: Snijd ondertussen de citroen in partjes. Wanneer de
souvlaki’s gaar zijn bestrooi je ze met de oregano en serveer ze daarna met de
citroenpartjes die je erover uit knijpt. Schep de tzatziki op een bordje en druppel hier nog wat extra vierge olijfolie overhee natuurlijk de heerlijke tzatziki.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten