Pagina's

zondag 28 februari 2016

Taart van amandelbiscuit met mangocurd, kokosmousse en meringue (glutenvrij)

Omdat mijn moeder jarig is wilde ik graag een taart maken. De passievruchtencurd was vorige keer zo goed bevallen dat ik nu graag een mangocurd wilde proberen. Ik ben echt dol op kokos en wilde een kokosnootmousse maken, aangezien dit een lekkere combi is met de mango. Als bodem maakte ik een simpele amandelbiscuit bodem. Deze is lekker en meteen ook glutenvrij, zodat mijn zusje er ook van mee kon eten. Graag wilde ik nog wel iets knapperigs, en daarom heb ik kleine roze meringuedopjes gemaakt voor bovenop de taart. Verse frambozen geven de taart nog net even wat extra fris- en fruitigheid. Het is het handigste om de mangocurd en de meringuedopjes al een dag van te voren te maken. Dan kan de mangocurd compleet afkoelen en zijn de meringuedopjes ook mooi afgekoeld en gedroogd.



Mijn mangocurd was aan de dunne kant toen hij nog warm was, en normaal is dat niet erg maar ik wilde de curd als de onderlaag voor de kokosmousse en dan moet hij wel zijn vorm behouden. Daarom besloot ik voor de zekerheid om er een paar blaadjes gelatine doorheen te doen. Ik ging voor 3, maar heb er waarschijnlijk per ongeluk 5 in gedaan (2 blaadjes gelatine voelde namelijk wel erg dik en waren waarschijnlijk aan elkaar geplakte blaadjes, oeps..). Daardoor was mijn curd uiteindelijk véél te stevig. Ik heb hem nog flink doorgeroerd met een garde waardoor hij weer iets zachter werd, maar de textuur van een curd was helaas weg. De smaak is wel heerlijk en voordat ik de gelatine erin had gedaan was de textuur ook zoals het hoort bij een curd. Maar ik zou wel aanraden om 1 of 2 gelatineblaadjes erdoor heen te doen zodat het wel een stevige onderlaag kan vormen (en doe mij niet na met mijn gigantische fout). Echter doe je normaal gesproken geen gelatine door curd. Het wordt naarmate hij afkoelt vanzelf al steviger.

Ingrediënten mangocurd:
·        2 eetrijpe mango’s (ongeveer 600 gram)
·        6 eidooiers
·        90 gram suiker
·        90 gram ongezouten roomboter
·        Sap van 1 limoen
·        Evt. 1-2 blaadjes gelatine

Ingrediënten meringue dopjes:
·        2 eiwitten
·        Snuf zout
·        125 gram suiker
·        1 theelepel maizena
·        0,5 theelepel appelciderazijn
·        5 druppels rode kleurstof

Ingrediënten amandelbiscuitbodem:
·        4 eieren
·        100 gram amandelmeel
·        Snuf zout
·        1 theelepel vanille extract
·        2 eetlepels suiker

Ingrediënten kokosmousse:
·        450 ml ongezoete kokosmelk
·        120 gram suiker
·        450 ml slagroom
·        2 eetlepels Malibu
·        1 eetlepel geraspte kokos
·        Snuf zout
·        8 blaadjes gelatine, geweekt in koud water

Ter garnering:
·        Verse frambozen
·        Roze meringuedopjes, zie hierboven
·        Geraspte kokos

Stap 1: Maak eerst de mangocurd. Klop de eidooiers en suiker samen. Schil de mango’s snijd ze in stukken en blender ze glad. Smelt daarna de boter in een steelpan en voeg de geblenderde mango, het limoensap en het ei/suikermengsel toe. Zet het vuur laag en blijf constant roeren totdat het een stevig mengsel wordt. Dat duurt eventjes en het lijkt heel lang alsof het niet goed mengt, maar je moet gewoon blijven roeren en op een gegeven moment wordt het steeds dikker. Zet het daarna opzij en laat goed afkoelen.

Stap 2: Maak daarna de kleine meringue dopjes. Verwarm de oven voor op 175˚C. Mix de eiwitten met het zout in een schone en vetvrije kom totdat er stijve pieken ontstaan, voeg nu beetje bij beetje de suiker toe totdat er een mooie stevige en glanzende meringue ontstaat. Maak in een apart schaaltje een papje van de maizena, het appelciderazijn en de kleurstof en spatel deze vervolgens door de meringue. Schep het meringuemengsel vervolgens in een spuitzak met kleine rond of stervormige tip. Spuit kleine dopjes meringue van ongeveer 1.5 cm op een met bakpapier beklede pakplaat. Zet de meringues in de oven voor ongeveer 25 minuten op 140˚C. Zet de oven uit en laat ze nog eens 25 minuten in de oven staan om ze er vervolgens uit te halen en af te laten koelen op een rek.

Stap 3: Maak nu de bodem. Verwarm de oven voor op 190˚C. Neem een springvorm van 26 cm, knip een rond stuk bakpapier uit ter grootte van de bodem en leg deze erin. Vet vervolgens het bakpapier en de zijkanten van de springvorm in.

Splits de eieren en klop de eiwitten stijf met de snuf zout in een vetvrije kom. Mix in een andere kom de eigelen romig samen met de suiker en het vanille extract. Voeg daar vervolgens het amandelmeel aan toe en mix nog een keer goed door. Spatel vervolgens de opgeklopte eiwitten luchtig door het amandelmengsel heen. Begin eerst met één schep en daarna de rest. Giet dit in de ingevette bakvorm en verspreid tot een mooie egale laag. Bak af in de voorverwarmde oven voor 20 minuten op 170˚C en laat daarna afkoelen in de springvorm.


Stap 4: Nu is het tijd voor de kokosmousse. Leg eerst de blaadjes gelatine in een schaaltje met koud water. Warm de kokosmelk op in een pannetje samen met de suiker, snuf zout en Malibu tot dat de suiker geheel is opgelost. Zet het vuur uit, knijp de gelatine uit en los op in de kokosmelk. Giet in een grote kom, roer de geraspte kokos erdoor en laat ongeveer een kwartier afkoelen.

Stap 5: Ondertussen mix je de slagroom in een kom goed stijf. Daarna giet je beetje bij beetje de kokosmelk met gelatine bij de slagroom, waarna je het elke keer goed en luchtig door spatelt tot dat alles is opgenomen.

Stap 6: Neem de springvorm met amandelbiscuit bodem voor je en bedek de binnenkant van de springvormranden met plastic folie. Schep de mangocurd over de amandelbiscuit bodem en verspreid egaal. Giet daar voorzichtig de kokosnootmousse overheen en maak de bovenkant mooi glad. Zet vervolgens voor minstens 3 uur in de koelkast om op te stijven.


Stap 7: Wanneer de taart is opgesteven maak je de bovenkant af met de meringuedopjes, verse frambozen en geraspte kokos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten