Pagina's

dinsdag 1 maart 2016

Steak met romige spinazie en Parmezaan-peterselie friet

Toen ik in Londen was heb ik daar echt een fantastische flat iron steak op met traditionele creamed spinach. Die combinatie was zo heerlijk dat ik afgelopen weekend besloot om thuis ook een steak te maken met romige spinazie. Ik heb gekozen voor gewone biefstuk omdat de echt mooi met vet gemarmerde sucade voor een flat iron steak hier niet zo goed verkrijgbaar is. Wel heb ik de romige spinazie op de traditionele manier gemaakt met een roux, en daar wat lekkere crème fraîche aan toegevoegd. Ten slotte kon mijn zelfgemaakte friet niet ontbreken, welke ik op smaak heb gebracht met geraspte Parmezaan en fijngesneden peterselie, heerlijk!



Ingrediënten voor 2 personen:
·        2 biefstukken
·        300 gram spinazie
·        1 ui, fijngesnipperd
·        1 teentje knoflook, fijngesnipperd
·        1,5 eetlepel maizena
·        25 gram roomboter
·        150 ml melk
·        75 gram crème fraîche
·        Olijfolie om te bakken
·        Klontje roomboter
·        Zwarte peper en zeezout
·        Gemalen nootmuskaat
·        Vers gebakken friet, zie recept
·        50 gram Parmezaanse kaas, fijngeraspt
·        2 eetlepels fijngehakte verse peterselie

Stap 1: Haal de biefstukken een uur voordat je ze gaat bakken uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Begin met het maken van een roux. Smelt de boter in een sauspannetje, voeg de ui toe en fruit dit voor ongeveer 5 minuten, waarna je ook de knoflook nog even meefruit. Voeg vervolgens de bloem toe en bak dit ook een paar minuten mee. Roer nu langzaam de melk erdoor en wanneer alles is opgenomen laat je het weer voor zo’n 5 minuten koken terwijl je roert, totdat het geheel dikker is geworden.

Stap 2: Snijd alle spinaziebladeren wat fijner. Zet een koekenpan met wat olie op het vuur voor de biefstukken en laat de pan goed heet worden. Dep de biefstukken droog met wat keukenpapier en bak ze vervolgens op hoog vuur rondom even bruin. Zet daarna het vuur laag, voeg het klontje roomboter toe aan de pan en bak de biefstukken voor ongeveer 2 minuten aan elke kant voor medium rare. Wikkel ze vervolgens in aluminiumfolie en laat ze 10 minuten rusten.

Stap 3: Ondertussen zet je een ruime hapjespan op het vuur met olie voor de spinazie. Bak de gesneden spinazie hierin totdat deze wat zachter is. Roer er daarna de roux en de crème fraîche doorheen totdat alles mooi opgenomen en gemengd is. Breng op smaak met peper, zout en wat gemalen nootmuskaat.

Stap 4: Zorg ervoor dat je ondertussen ook je verse friet hebt gebakken. Wanneer deze klaar zijn schud je ze om met je Parmezaanse kaas, fijngehakte peterselie en een beetje zout.


Stap 5: Haal de biefstukken uit de aluminiumfolie en snijd ze in mooie plakjes. Serveer met de romige spinazie en de Parmezaan-peterselie friet en geniet ervan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten