Ik houd echt van burgers. In allerlei soorten en maten,
burgers zijn mijn tweede grote liefde (naast mijn vriend natuurlijk). De
(volgens mij) perfecte hamburger heb ik al eens met jullie gedeeld. Dit keer
wilde ik een burger maken die net weer even anders is. Met wat superlekkere zoetzure
rode uienchutney, een heerlijke medium gebakken dikke burger van 175 gram,
smaakvolle oude kaas en rucola. En bacon kon daarbij natuurlijk ook niet
ontbreken.
·
700 gram rundergehakt
·
50 gram rucola
·
4 vierkante plakken Old Amsterdam
·
12 plakken gerookt spek
·
Zwarte peper en zeezout
·
Olijfolie om te bakken
Ingrediënten rode uienchutney:
·
400 gram rode ui, in dunne halve ringen
·
60 gram donkerbruine basterdsuiker
·
50 ml aceto balsamico
·
50 ml rode wijnazijn
·
Zwarte peper en zeezout
·
Scheut olijfolie om te bakken
Stap 1: Maak eerst de rode uienchutney. Dit kun je al eerder
op de dag doen of de dag ervoor. Doe wat olijfolie in een koekenpan en laat
heet worden. Voeg vervolgens de dun gesneden rode uienringen toe en kruid met
wat peper en zout. Laat dit op laag vuur voor ongeveer 20 minuten lekker zacht karamelliseren.
Voeg vervolgens de twee azijnen toe en de donkerbruine suiker, roer even goed
om en laat vervolgens nog zo’n 20 min pruttelen op laag vuur totdat het mooi
dik en stroperig is. Doe het vervolgens in een schaaltje of een pot en laat
afkoelen.
Stap 2: Verwarm de oven voor op 200˚C. Nu kun je de burgers
maken met een hamburgermaker. Belangrijk is dat je het gehakt niet kneed, maar
in de textuur laat zoals het gehakt is gedraaid. Hierdoor blijft het vlees
malser. Leg de bodem van de hamburgermaker voor je en leg daar een stuk
plasticfolie overheen. Weeg een deel gehakt van 175 gram af en leg dit op de
plasticfolie in de onderkant van de hamburgermaker. Leg daar nog een stuk
plasticfolie overheen en druk vervolgens de bovenkant van de hamburgermaker
erop. Druk goed aan en haal de bovenkant eraf. Je hebt nu een mooie burger in
plastic folie welke je nog iets platter maakt met vlakke hand. De burgers
krimpen tijdens het bakken en je wilt dat ze de grootte van je broodje
behouden. Herhaal dit voor de overige 3 burgers.
Stap 3: Leg de plakken gerookt spek op een met bakpapier
beklede bakplaat en bak voor 10-12 minuten mooi krokant in de voorverwarmde
oven van 200˚C.
Stap 4: Laat een grillpan goed heet worden op hoog vuur.
Terwijl de pan heet wordt kun je de hamburgerbroodjes doorsnijden en ook even grillen
in de pan. Smeer de burgers ondertussen aan allebei de kanten in met olijfolie
en bestrooi beide kanten vervolgens heel flink met zout en peper, wees hier
niet te zuinig mee. De gegrilde hamburgerbroodjes leg je vervolgens opzij,
klaar om te beleggen.
Stap 5: Leg de burgers in de hete grillpan en grill voor
ongeveer 2-3 minuten op die kant. Beweeg ze niet, laat ze gewoon liggen.
Wanneer die kant goed gegrild is en ook niet meer aan de pan plakt draai je de
burgers om en leg je op elke burger een plak oude kaas. Bak de andere kant ook
nog zo’n 2-3 minuten.
Stap 6: Schep op de onderkanten van de hamburgerbroodjes wat
rode uienchutney. Leg daar de burgers met oude kaas bovenop. Vervolgens de
bacon en maak af met rucola en de bovenkant van het broodje.
Ik serveer het natuurlijk weer met heerlijke zelfgemaakte
triple cooked frieten. Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten