Pagina's

maandag 22 februari 2016

Burger met rode uienchutney, bacon, rucola en oude kaas

Ik houd echt van burgers. In allerlei soorten en maten, burgers zijn mijn tweede grote liefde (naast mijn vriend natuurlijk). De (volgens mij) perfecte hamburger heb ik al eens met jullie gedeeld. Dit keer wilde ik een burger maken die net weer even anders is. Met wat superlekkere zoetzure rode uienchutney, een heerlijke medium gebakken dikke burger van 175 gram, smaakvolle oude kaas en rucola. En bacon kon daarbij natuurlijk ook niet ontbreken.

Ingrediënten voor 4 personen:
·        700 gram rundergehakt
·        4 hamburgerbroodjes of zelfgemaakte brioche buns
·        50 gram rucola
·        4 vierkante plakken Old Amsterdam
·        12 plakken gerookt spek
·        Zwarte peper en zeezout
·        Olijfolie om te bakken

Ingrediënten rode uienchutney:
·        400 gram rode ui, in dunne halve ringen
·        60 gram donkerbruine basterdsuiker
·        50 ml aceto balsamico
·        50 ml rode wijnazijn
·        Zwarte peper en zeezout
·        Scheut olijfolie om te bakken

Stap 1: Maak eerst de rode uienchutney. Dit kun je al eerder op de dag doen of de dag ervoor. Doe wat olijfolie in een koekenpan en laat heet worden. Voeg vervolgens de dun gesneden rode uienringen toe en kruid met wat peper en zout. Laat dit op laag vuur voor ongeveer 20 minuten lekker zacht karamelliseren. Voeg vervolgens de twee azijnen toe en de donkerbruine suiker, roer even goed om en laat vervolgens nog zo’n 20 min pruttelen op laag vuur totdat het mooi dik en stroperig is. Doe het vervolgens in een schaaltje of een pot en laat afkoelen.

Stap 2: Verwarm de oven voor op 200˚C. Nu kun je de burgers maken met een hamburgermaker. Belangrijk is dat je het gehakt niet kneed, maar in de textuur laat zoals het gehakt is gedraaid. Hierdoor blijft het vlees malser. Leg de bodem van de hamburgermaker voor je en leg daar een stuk plasticfolie overheen. Weeg een deel gehakt van 175 gram af en leg dit op de plasticfolie in de onderkant van de hamburgermaker. Leg daar nog een stuk plasticfolie overheen en druk vervolgens de bovenkant van de hamburgermaker erop. Druk goed aan en haal de bovenkant eraf. Je hebt nu een mooie burger in plastic folie welke je nog iets platter maakt met vlakke hand. De burgers krimpen tijdens het bakken en je wilt dat ze de grootte van je broodje behouden. Herhaal dit voor de overige 3 burgers.

Stap 3: Leg de plakken gerookt spek op een met bakpapier beklede bakplaat en bak voor 10-12 minuten mooi krokant in de voorverwarmde oven van 200˚C.

Stap 4: Laat een grillpan goed heet worden op hoog vuur. Terwijl de pan heet wordt kun je de hamburgerbroodjes doorsnijden en ook even grillen in de pan. Smeer de burgers ondertussen aan allebei de kanten in met olijfolie en bestrooi beide kanten vervolgens heel flink met zout en peper, wees hier niet te zuinig mee. De gegrilde hamburgerbroodjes leg je vervolgens opzij, klaar om te beleggen.

Stap 5: Leg de burgers in de hete grillpan en grill voor ongeveer 2-3 minuten op die kant. Beweeg ze niet, laat ze gewoon liggen. Wanneer die kant goed gegrild is en ook niet meer aan de pan plakt draai je de burgers om en leg je op elke burger een plak oude kaas. Bak de andere kant ook nog zo’n 2-3 minuten.

Stap 6: Schep op de onderkanten van de hamburgerbroodjes wat rode uienchutney. Leg daar de burgers met oude kaas bovenop. Vervolgens de bacon en maak af met rucola en de bovenkant van het broodje.

Ik serveer het natuurlijk weer met heerlijke zelfgemaakte triple cooked frieten. Eet smakelijk!


Probeer ook eens mijn perfecte hamburger of burger pulled pork, ook zo lekker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten