Heerlijke verse kibbeling met remouladesaus. Wie houdt daar
nou niet van? Ik ben echt dol op kibbeling en ben zo blij dat ik het zelf kan
maken. De geheimen voor goede kibbeling zitten natuurlijk in de kruiden en het
beslag. Kibbelingkruiden zijn helaas niet zo te koop in de supermarkt, maar
deze zelfgemaakte mix smaakt net zoals bij de visboer! (En anders kun je
natuurlijk altijd even bij de visboer vragen of je een zakje van zijn
kibbelingkruiden mag meenemen). Daarbij wordt het beslag wat luchtiger, en
daardoor ook krokanter, door niet alleen maar bloem te gebruiken maar een deel
te vervangen met maizena. De bubbels van het bruisende water zorgen voor nog
meer luchtigheid waardoor het lekker krokant wordt. Deze kibbeling is overigens
heel goed glutenvrij te maken voor de mensen met coeliakie. Mijn zusje was heel
blij dat ze eindelijk weer eens kibbeling kon eten aangezien ze zich de smaak
niet eens meer kon herinneren, maar het zo graag wilde proeven.
·
1 eetlepel zout
·
1,5 theelepel gemalen mosterdzaad
·
1,5 theelepel zwarte peper
·
1,5 theelepel paprikapoeder
·
1 eetlepel gemalen koriander
·
0,5 theelepel cayennepeper
·
0,5 theelepel gemberpoeder
·
0,5 theelepel knoflookpoeder
·
0,5 theelepel nootmuskaat
Ingrediënten kibbeling voor 4 personen:
·
500 gram kabeljauwfilet
·
60 gram bloem
·
20 gram maizena
·
100 ml melk
·
50 ml bruisend water
·
1 ei
·
1 theelepel kibbelingkruiden + om de vis mee te
bestrooien
·
1 liter zonnebloemolie
Ingrediënten remouladesaus:
·
60 ml slagroom
·
75 ml mayonaise
·
1 theelepel dijonmosterd
·
20 gram ui, heel fijn gehakt
·
35 gram augurk, heel fijn gehakt
·
2 eetlepels verse dille, heel fijn gehakt
·
Peper en zout
Stap 1: Meng alle ingrediënten voor de kibbelingkruiden
samen. Het is het handigste om het kruidenmengsel vervolgens in een leeg strooiselpotje
te doen (ik had toevallig een leeg potje knoflookpoeder). Op die manier kan je
het bewaren voor de volgende keer zodat je het niet weer hoeft te maken, en kun
je het ook goed doseren.
Stap 2: Dep de kabeljauwfilets heel goed droog met
keukenpapier en bestrooi ze aan beide kanten met de kibbelingkruiden. Snijd ze
vervolgens in stukjes. Deze hoeven niet hetzelfde te zijn, ik vind het leuk om
allerlei verschillende stukjes te snijden omdat je in een viszaak ook allerlei
stukjes krijgt. Dek af met plasticfolie en zet een halfuurtje in de koelkast om
in te trekken.
Stap 3: Maak ondertussen de remouladesaus door de mayonaise
te mengen met alles behalve de slagroom. Mix in een andere kom de slagroom heel
goed stijf en spatel deze daarna voorzichtig door de rest van de saus heen. Zet
ook ondertussen even in de koelkast.
Stap 4: Zet een dikke pan op het vuur met de zonnebloemolie,
en verwarm tot ongeveer 180˚C (een thermometer is hiervoor heel fijn). Maak
ondertussen het kibbelingbeslag door de bloem, maizena, melk, het bruisende
water, het ei en de theelepel kibbelingkruiden in een kom met elkaar te mengen
met een garde.
Stap 5: Haal de stukjes vis uit de koelkast en doe deze in
het beslag. Wanneer de olie op temperatuur is, laat je een voor een de stukjes
vis bedekt met beslag voorzichtig in de hete olie zakken. Bak niet teveel
tegelijk, ze moeten niet aan elkaar gaan plakken. Bak ze tot ze goudbruin zijn
en haal ze eruit met een frituurschep of schuimspaan. Laat ze uitlekken op
keukenpapier en strooi er nog wat kibbelingkruiden overheen.
Serveer de kibbeling met de zelfgemaakte remouladesaus en
smullen maar!
Glutenvrije kibbeling: De kibbeling is heel goed glutenvrij
te maken door het bloem en de maizena te vervangen door Mehl Farine van Schär.
De eerste keer dat ik deze kibbeling maakte heb ik ze glutenvrij gemaakt omdat
mijn zusje mee at. Ik moest wel meer water en/of melk toe voegen omdat beslag
met glutenvrij meel altijd véel dikker wordt. Voeg gewoon extra water toe tot
dat het beslag de juiste dikte heeft (niet zo dun als water meer ook zeker niet
véél dikker dan dat).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten