Helaas leef ik al ongeveer een maand zonder oven en ik word
er helemaal gek van. Hij was afgelopen week eindelijk terug nadat hij gemaakt
was, om vervolgens weer stuk te gaan na één keer gebruiken. Dit was nogal
slecht getimed aangezien ik mijn vriend had beloofd een worteltaart te maken
voor zijn verjaardag. Maar, zonder oven ging dat dus niet lukken en moest ik iets
anders verzinnen. Toen bedacht ik deze ‘no bake’ cheesecake gemarmerd met
zelfgemaakte salted caramel en gesmolten chocolade! Hij is echt heel machtig
dus snijd niet te grote punten aan, maar hij is wel heel lekker!
Ingrediënten voor een taart van 22 cm:
·
225
gram Digestive koekjes
·
75
gram boter, gesmolten
·
500
gram Philadelphia roomkaas
·
200
ml slagroom
·
100
gram mascarpone
·
120
gram suiker
·
1
vanillestokje
·
50
gram melkchocolade en 50 gram pure chocolade
Salted
caramel:
·
50
gram suiker
·
25
gram boter
·
30
ml slagroom
·
Flinke
snuf zeezout
Stap 1: Maak eerst de salted caramel door de suiker te
verhitten in een pannetje op het vuur. Je kunt het beste telkens een laagje
suiker in de pan doen en wachten tot het smelt om vervolgens het volgende
laagje erbij te doen, totdat alle suiker op is en alles smelt in de pan.
Stap 2: Wanneer de gesmolten suiker mooi glad is met een
amber/bruine kleur voeg je de boter toe. Pas op want dit gaat heel erg
bubbelen. Roer de boter door de caramel totdat het helemaal is opgenomen. Giet
daarna voorzichtig de slagroom in een dunne straal eraan toe. Omdat deze veel
kouder is dan de caramel gaat ook dit heel erg bubbelen dus doe dit echt
voorzichtig. Laat het voor ongeveer 1 minuut bubbelen en haal dan van het vuur.
Roer het zout erdoorheen en laat goed afkoelen.
Stap 3: Maak de bodem van de cheesecake door de Digestive
koekjes fijn te malen in een keukenmachine en dat te mengen met de gesmolten
boter. Bedek vervolgens de bodem van een springvorm van 22cm met de koekkruimels,
druk goed aan en maak mooi gelijk en plat met de achterkant van een lepel. Zet
in de koeling om stevig te worden.
Stap 4: Smelt de melk- en pure chocolade samen au bain-marie
en zet vervolgens opzij om een beetje af te koelen. Schraap het vanillemerg uit
het vanillestokje. Klop in een kleine beslagkom de slagroom stijf samen met het
vanillemerg en ongeveer de helft van de suiker (doe de suiker er geleidelijk
bij) en zet even opzij. Mix in een andere beslagkom de Philadelphia samen met
de mascarpone en de rest van de suiker. Vouw vervolgens luchtig de geklopte
slagroom door het Philadelphiamengsel.
Stap 5: Doe een klein deel van de cheesecake vulling in de
kleine beslagkom en meng hier de gesmolten chocolade doorheen (ik heb zelf een
te groot deel gemengd met chocolade waardoor ik eigenlijk teveel chocolade-cheesecakevulling
over had).
Stap 6: Doe de helft van het witte roomkaasmengsel op de
cheesecakebodem en strijk egaal over de bodem. Giet hier vervolgens de helft
van het chocolademengsel overheen in een straal waarbij je niets aan de
buitenste randen giet (Zo zie je aan de buitenkant van de cheesecake niet dat
er in het midden ook nog chocola zit). Druppel ook wat salted caramel erover en
marmer dit en het chocolade mengsel een beetje met een mesje. Doe er vervolgens
de overige helft van het witte roomkaasmengsel boven op en herhaal nog een keer
het marmeren met het chocolademengsel en de salted caramel, nu mag je wel tot
de randen van de cheesecake gaan.
Stap 7: Laat de cheesecake vervolgens minstens 2 uur in de
koelkast opstijven. Daarna kun je eventueel nog wat gehakte nootjes naar keuze
over de taart heen strooien. Geniet ervan!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten