Pulled pork vind ik zoiets heerlijks en geniaals. Doordat het
zo langzaam gegaard wordt, wordt het vlees zo lekker mals! Vaak wordt pulled
pork gemaakt van bijvoorbeeld een hele varkensschouder, maar ja dat is
natuurlijk niet heel handig voor thuis. Daarom maak ik pulled pork gewoon van
schouderkarbonades. Dat duurt minder lang omdat het niet zo’n grote homp vlees
is en het is makkelijker te gebruiken, maar het smaakt natuurlijk precies
hetzelfde. Het is echt geen moeilijk recept, het neemt alleen heel veel tijd in
beslag. Zeker als je net als ik ook de burger broodjes zelf maakt. Maar,
hoeveel voldoening het je wel niet geeft als je die heerlijke burger voor je
ziet staan, waarvan je echt álles zelf hebt gemaakt en het ook nog eens mega
lekker is, dat is niet te overtreffen. Probeer het dus snel!
Ingrediënten voor 4 personen:
·
1 kilo schouderkarbonade
·
100 ml zelfgemaakte BBQ-saus + extra voor op de
burgers
·
1 eetlepel gembersiroop
·
1 eetlepel citroensap
·
1 theelepel gemberpoeder
·
1 theelepel gedroogde tijm
·
1 teen knoflook
·
Kropsla
Ingrediënten rode coleslaw:
·
Halve rode kool
·
1 kleine rode ui
·
2 appels
·
4 eetlepels appelcider azijn
·
2 eetlepels olijfolie
·
1,5 eetlepels honing
·
2 theelepels dijonmosterd
Ingrediënten BBQ-saus:
·
200 ml ketchup
·
100 ml water
·
50 ml appelcider azijn
·
60 gram donkerbruine suiker
·
1,5 theelepel dijonmosterd
· 1 theelepel uienpoeder
· 1 theelepel knoflookpoeder
·
1 eetlepel worcestershire saus
·
1 theelepel cayennepeper
·
1 theelepel zwarte peper
Stap 1: Maak de BBQ-saus door alle ingrediënten in een
pannetje te doen, dit goed door te roeren en het op het vuur te zetten. Breng
het aan de kook en laat het vervolgens (het liefst met een warmhoudplaatje ertussen)
op laag vuur ongeveer 45 minuten sudderen. Laat vervolgens afkoelen.
Stap 2: Verwarm de oven voor op 175˚C. Meng 100 ml van de
BBQ-saus (zet de rest apart als saus voor over de pulled pork straks) met de
gembersiroop, citroensap, gemberpoeder en gedroogde tijm en pers de teen
knoflook erin. Roer goed door en zet even opzij. Leg de schouderkarbonades in
een grote ovenschaal, zorg dat de dikte overal gelijk is en de karbonades
elkaar dus niet overlappen. Bestrooi met peper en zout. Verdeel hierna de
BBQ-marinade erover met de achterkant van een lepel. Bedek de ovenschaal met
aluminiumfolie en zet in de oven voor 6 uur op 110 ˚C. Draai halverwege de
schaal om.
Stap 3: Maak ondertussen de rode coleslaw. Haal de buitenste
bladeren van de rode kool en snijd de helft van de kool zo dun mogelijk. Snijd de
rode ui in flinterdunne halve ringen. Snijd de appels in dunne jullienne
reepjes, doe alles samen in een kom en hussel goed door. Meng vervolgens het
azijn met de olijfolie, honing en mosterd en meng dit door de salade. Hussel
alles weer goed door. Zet de rode coleslaw vervolgens een tijdje in de koelkast
zodat alle smaken intrekken.
Stap 4: Wanneer de
schouderkarbonades 6 uur in de oven hebben gestaan haal je de ovenschaal eruit
en haal je het alumniumfolie eraf. Snijd ondertussen ook even de burger broodjes door midden en grill ze aan de binnenkant op een grillplaat. grillpan of in een koekenpan.
Er zijn een hoop sappen vrijgekomen uit het vlees, giet
het meeste van dit weg, maar niet alles. Vervolgens ‘pull’ je met 2 vorken de
karbonades. Voel overal of er stukjes bot zit en haal deze er meteen uit. Deze
vallen gewoon uit het vlees. Als alle stukjes bot eruit zijn kun je al het
vlees ‘pullen’ en houd je een schaal pulled pork over.
Stap 5: Nu is het tijd om je burger pulled pork te beleggen.
Leg op de onderkant van je gegrilde broodje wat kropsla. Hierboven op een lekkere
dikke laag van je pulled pork. Doe daarboven op wat van je zelfgemaakte
BBQ-saus. Ten slotte doe je daar bovenop nog wat rode coleslaw,
bovenkant van je broodje erop et voilá, een heerlijke burger pulled pork!
Serveer eventueel met ook nog wat heerlijke zelfgemaakte 'triple cooked' friet!
Serveer eventueel met ook nog wat heerlijke zelfgemaakte 'triple cooked' friet!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten