Pagina's

maandag 21 maart 2016

Lamsburgers met aïoli en geroosterde puntpaprika

Zoals ondertussen wel duidelijk is kan ik echt geen genoeg krijgen van burgers. Zo'n anderhalve week geleden heb ik dan ook deze lamsburgers gemaakt met gekruid lamsgehakt, zelfgemaakte aïoli en heerlijke geroosterde puntpaprika. Helaas had ik het ondertussen heel druk met tentamens waardoor ik mijn blog even niet kon bijhouden, maar I'm back met dit lekkere recept!

Ingrediënten voor 4 personen:
·        4 brioche hamburgerbroodjes
·        2 grote puntpaprika’s
·        1 komkommer, in lange dunne repen
·        4 handen rucola
·        125 gram mozzarella, in plakjes
·        500 gram lamsgehakt
·        1 ei, losgeklopt
·        Zwarte peper en zeezout
·        1 eetlepel Turkse köftekruiden
Of
·        1 theelepel paprikapoeder
·        Snuf cayennepeper
·        1 theelepel gedroogde oregano
·        0,5 theelepel gedroogde dille
·        0,5 theelepel korianderzaadjes
·        0,5 theelepel knoflookpoeder
·        0,5 theelepel uienpoeder

Ingrediënten aïoli:
·        2 teentjes knoflook
·        0,5 theelepel zeezout
·        1 eidooier
·        1 eetlepel citroensap
·        30 ml olijfolie
·        95 ml zonnebloemolie

Stap 1: Verwarm de oven voor op 225˚C. Leg de puntpaprika’s in hun geheel op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze in de oven voor ongeveer een halfuur, waarbij je ze halverwege omdraait, op 225˚C. Doe ze daarna meteen in een afgesloten plastic zak of bak en laat 10 minuten liggen. Haal vervolgens het vel eraf, haal de stelen en zaadlijsten eruit en snijd ze in de lengte door de helft.

Stap 2: Terwijl de paprika’s roosteren maak je de aïoli. Zorg ervoor dat alles op kamertemperatuur is. Vijzel de teentjes knoflook fijn met het zeezout, voeg vervolgens de eidooier en het citroensap toe en meng even door. Meng daarna in een dun straaltje voorzichtig beide oliën erdoor tot je een dikke mayonaise krijgt en zet opzij in de koelkast.

Stap 3: Meng het lamsgehakt met de kruiden en het geklopte eitje en breng op smaak met peper en zout. Leg de bodem van de hamburgermaker voor je en leg daar een stuk plasticfolie overheen. Weeg een deel gehakt van 125 gram af en leg dit op de plasticfolie in de onderkant van de hamburgermaker. Leg daar nog een stuk plasticfolie overheen en druk vervolgens de bovenkant van de hamburgermaker erop. Druk goed aan en haal de bovenkant eraf. Je hebt nu een mooie burger in plastic folie welke je nog iets platter maakt met vlakke hand. De burgers krimpen tijdens het bakken en je wilt dat ze de grootte van je broodje behouden. Herhaal dit voor de overige 3 burgers.

Stap 4: Laat een grillpan goed heet worden op hoog vuur. Terwijl de pan heet wordt kun je de hamburgerbroodjes doorsnijden en ook even grillen in de pan. Smeer de lamsburgers ondertussen aan allebei de kanten in met olijfolie. De gegrilde hamburgerbroodjes leg je vervolgens opzij, klaar om te beleggen.

Stap 5: Leg de lamsburgers in de hete grillpan en grill voor ongeveer 2-3 minuten op die kant. Beweeg ze niet, laat ze gewoon liggen. Wanneer die kant goed gegrild is en ook niet meer aan de pan plakt draai je de burgers om en bedek je elke burger met plakjes mozzarella. Bak de andere kant ook nog zo’n 2-3 minuten.

Stap 6: Leg op de onderkanten van de burgerbroodjes wat komkommerplakken, leg daar de burger met mozzarella boven, daarop een halve geroosterde paprika en een handje rucola en maak af met de zelfgemaakte aïoli en de bovenkant van het burgerbroodje.


Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten