Pagina's

dinsdag 8 maart 2016

BLT-salade met gepocheerde zalm en basilicum-limoenolie

Deze heerlijke BLT-, oftewel bacon, lettuce & tomato, salade is superlekker met de gepocheerde en daardoor hele zachte zalmfilet. De manier van pocheren heb ik van Nigella Lawson in Simply Nigella. De romige avocado en frisse basilicum-limoenolie maken het af!


Ingrediënten voor 4 personen:
·        4 zalmfilets
·        8-12 plakken gerookt spek (2 of 3 p.p.)
·        175 gram spinazie
·        75 gram rucola
·        500 gram verschillende tomaatjes (ik gebruik snoep- gele cherry en black cherrytomaatjes)
·        2 avocado’s
·        2 limoenen
·        1 stengel citroengras
·        2 tenen knoflook
·        2 schijfjes verse gember
·        2 bosuitjes
·        Zwarte peper en zeezout
·        Extra vierge olijfolie
·        3 handen vol verse basilicum

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200˚C. Leg de plakken gerookt spek op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze knapperig in de voorverwarmde oven voor ongeveer 12 minuten op 200˚C.

Stap 2: Leg de zalmfilets in een koekenpan en vul met koud water. Voeg het sap van 1,5 limoen toe, samen met de 2 bosuitjes in hun geheel en het schijfje verse gember. Plet de twee knoflooktenen en kneus het citroengras en voeg ook deze toe aan het water. Voeg flink wat zwarte peper en zout toe en zet op het vuur. Verwarm tot dat het nét aan de kook komt met kleine belletjes die naar het oppervlak komen, haal de pan van het vuur, draai de zalmfilets om en laat de zalmfilets nog 7 minuten pocheren in het water. Haal ze uit het water en leg ze even op een bord.

Stap 3: Tijdens het pocheren van de zalm kun je de basilicum-limoenolie maken. Mix de basilicum fijn met 4 eetlepels extra vierge olijfolie en het sap van de overige halve limoen in een keukenmachine en zet opzij.

Stap 4: Snijd alle tomaatjes in tweeën of in vieren. Maak de spinazie en rucola aan in kom samen met wat extra vierge olijfolie en wat peper en zout. Verdeel over 4 borden. Verdeel hier de tomaatjes over en schep met een lepel stukken uit de avocado’s op ieder bord. Breek de krokante bacon in stukken en verdeel over de borden. Ten slotte kun je de zalmfilets met een vork een beetje ‘prakken’ zodat ze uit elkaar vallen. Verdeel ook dit over de borden samen met de basilicum-limoenolie.


Ik serveer de salade met wat geroosterd brood dat ik heb ingewreven met een teentje knoflook en wat extra vierge olijfolie. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten