Deze heerlijke BLT-, oftewel bacon, lettuce & tomato,
salade is superlekker met de gepocheerde en daardoor hele zachte zalmfilet. De
manier van pocheren heb ik van Nigella Lawson in Simply Nigella. De romige avocado en frisse
basilicum-limoenolie maken het af!
Ingrediënten voor 4 personen:
·
4 zalmfilets
·
8-12 plakken gerookt spek (2 of 3 p.p.)
·
175 gram spinazie
· 75 gram rucola
·
500 gram verschillende tomaatjes (ik gebruik
snoep- gele cherry en black cherrytomaatjes)
·
2 avocado’s
·
2 limoenen
·
1 stengel citroengras
·
2 tenen knoflook
·
2 schijfjes verse gember
·
2 bosuitjes
·
Zwarte peper en zeezout
·
Extra vierge olijfolie
·
3 handen vol verse basilicum
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200˚C. Leg de plakken
gerookt spek op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze knapperig in de
voorverwarmde oven voor ongeveer 12 minuten op 200˚C.
Stap 2: Leg de zalmfilets in een koekenpan en vul met koud
water. Voeg het sap van 1,5 limoen toe, samen met de 2 bosuitjes in hun geheel
en het schijfje verse gember. Plet de twee knoflooktenen en kneus het
citroengras en voeg ook deze toe aan het water. Voeg flink wat zwarte peper en
zout toe en zet op het vuur. Verwarm tot dat het nét aan de kook komt met
kleine belletjes die naar het oppervlak komen, haal de pan van het vuur, draai
de zalmfilets om en laat de zalmfilets nog 7 minuten pocheren in het water.
Haal ze uit het water en leg ze even op een bord.
Stap 3: Tijdens het pocheren van de zalm kun je de
basilicum-limoenolie maken. Mix de basilicum fijn met 4 eetlepels extra vierge
olijfolie en het sap van de overige halve limoen in een keukenmachine en zet
opzij.
Stap 4: Snijd alle tomaatjes in tweeën of in vieren. Maak de
spinazie en rucola aan in kom samen met wat extra vierge olijfolie en wat peper
en zout. Verdeel over 4 borden. Verdeel hier de tomaatjes over en schep met een
lepel stukken uit de avocado’s op ieder bord. Breek de krokante bacon in
stukken en verdeel over de borden. Ten slotte kun je de zalmfilets met een vork
een beetje ‘prakken’ zodat ze uit elkaar vallen. Verdeel ook dit over de borden
samen met de basilicum-limoenolie.
Ik serveer de salade met wat geroosterd brood dat ik heb
ingewreven met een teentje knoflook en wat extra vierge olijfolie. Eet
smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten