Pagina's

woensdag 6 april 2016

Truffelburger met Gruyere en knoflook-kastanjechampignons

Ben ik weer met een superlekkere nieuwe burger! Deze burger is een echte smaakbom met flink wat sterke smaken zoals de truffelmayonaise, gruyere kaas, gekarameliseerde ui, bacon en knoflook-champignons. Lekker knapperige little gem sla maakt het af. Hij werd door ‘de boyfriend’ al gauw favoriet genoemd, dus deze zal ik zeker vaker gaan maken.



Ingrediënten voor 4 personen:
·        4 hamburgerbroodjes
·        500 gram rundergehakt
·        4 rode uien, in halve ringen
·        2 klontjes roomboter
·        12 plakken gerookt spek
·        250 gram kastanje champignons, in plakjes
·        1 teen knoflook, fijngeperst
·        Scheutje truffelolie
·        2 kroppen little gem sla
·        4 eetlepels truffelmayonaise
·        100 gram Gruyere kaas, in plakken
·        Olijfolie
·        Zwarte peper en zeezout

Stap 1: Belangrijk is dat je het gehakt niet kneed, maar in de textuur laat zoals het gehakt is gedraaid. Hierdoor blijft het vlees malser. Leg de bodem van de hamburgermaker voor je en leg daar een stuk plasticfolie overheen. Weeg een deel gehakt van 125 gram af en leg dit op de plasticfolie in de onderkant van de hamburgermaker. Leg daar nog een stuk plasticfolie overheen en druk vervolgens de bovenkant van de hamburgermaker erop. Druk goed aan en haal de bovenkant eraf. Je hebt nu een mooie hamburger in plastic folie welke je nog iets platter maakt met vlakke hand. De burgers krimpen tijdens het bakken en je wilt dat ze de grootte van je broodje behouden. Herhaal dit voor de overige 3 hamburgers en leg de vier met plastic folie bedekte hamburgers even in de koelkast.

Stap 2: Verwarm de oven voor op 200˚C. Leg de plakken spek op een met bakpapier beklede ovenplaat en bak deze voor 10-12 minuten in de oven op 200˚C. Ze moeten goed uitgebakken en knapperig zijn. Laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier.

Stap 3: Zet een koekenpan op hoog vuur met een klontje roomboter. Bak hier de halve uienringen in tot dat ze mooi zacht en gekarameliseerd zijn, schep ze even op een (warm) bord. Doe nu het volgende klontje boter in de pan en voeg de plakjes kastanje champignon toe samen met wat zwarte peper en zeezout. Bak ook deze tot dat ze mooi zacht worden en een beetje kleur krijgen. Voeg halverwege de geperste teen knoflook toe en op het einde nog een scheutje truffelolie en meng goed door.

Stap 4: Laat de grillpan goed heet worden op hoog vuur. Terwijl de pan heet wordt kun je de hamburgerbroodjes ook nog even doorsnijden en grillen in de pan. Pak ondertussen de burgers en smeer ze aan allebei de kanten in met olijfolie en bestrooi beide kanten vervolgens heel flink met zout en peper, wees hier niet te zuinig mee. De gegrilde hamburgerbroodjes leg je ondertussen opzij, klaar om te beleggen. Leg de burgers in de hete grillpan en grill voor ongeveer 2-3 minuten op die kant. Beweeg ze niet, laat ze gewoon liggen. Wanneer die kant goed gegrild is en ook niet meer aan de pan plakt draai je de burgers om en bedek je elke burger met de gruyere kaas. Bak de andere kant ook nog zo’n 2 minuten.

Stap 5: Leg ondertussen op elke onderkant van de hamburgerbroodjes de bacon en gekarameliseerde ui. Besmeer de bovenkanten alvast met de truffelmayonaise. Leg op de bacon en ui de burgers met gruyere, bedek dit met de knoflook-champignons. Snijd het kontje van de little gem krops en haal eventueel het buitenste blad eraf. Trek de bladeren los en leg deze bovenop de champignons. Maak af met de bovenkant van het broodje en je hebt echt een ongelooflijk lekkere truffelburger!

Eet smakelijk!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten