Ben ik weer met een superlekkere nieuwe burger! Deze burger is
een echte smaakbom met flink wat sterke smaken zoals de truffelmayonaise,
gruyere kaas, gekarameliseerde ui, bacon en knoflook-champignons. Lekker
knapperige little gem sla maakt het af. Hij werd door ‘de boyfriend’ al gauw
favoriet genoemd, dus deze zal ik zeker vaker gaan maken.
Ingrediënten voor 4 personen:
·
4 hamburgerbroodjes
·
500 gram rundergehakt
·
4 rode uien, in halve ringen
·
2 klontjes roomboter
·
12 plakken gerookt spek
·
250 gram kastanje champignons, in plakjes
·
1 teen knoflook, fijngeperst
·
Scheutje truffelolie
·
2 kroppen little gem sla
·
4 eetlepels truffelmayonaise
·
100 gram Gruyere kaas, in plakken
·
Olijfolie
·
Zwarte peper en zeezout
Stap 1: Belangrijk is dat je het gehakt niet kneed, maar in
de textuur laat zoals het gehakt is gedraaid. Hierdoor blijft het vlees malser.
Leg de bodem van de hamburgermaker voor je en leg daar een stuk plasticfolie
overheen. Weeg een deel gehakt van 125 gram af en leg dit op de plasticfolie in
de onderkant van de hamburgermaker. Leg daar nog een stuk plasticfolie overheen
en druk vervolgens de bovenkant van de hamburgermaker erop. Druk goed aan en
haal de bovenkant eraf. Je hebt nu een mooie hamburger in plastic folie welke
je nog iets platter maakt met vlakke hand. De burgers krimpen tijdens het
bakken en je wilt dat ze de grootte van je broodje behouden. Herhaal dit voor
de overige 3 hamburgers en leg de vier met plastic folie bedekte hamburgers
even in de koelkast.
Stap 2: Verwarm de oven voor op 200˚C. Leg de plakken spek
op een met bakpapier beklede ovenplaat en bak deze voor 10-12 minuten in de
oven op 200˚C. Ze moeten goed uitgebakken en knapperig zijn. Laat ze uitlekken
op een bord met keukenpapier.
Stap 3: Zet een koekenpan op hoog vuur met een klontje
roomboter. Bak hier de halve uienringen in tot dat ze mooi zacht en
gekarameliseerd zijn, schep ze even op een (warm) bord. Doe nu het volgende
klontje boter in de pan en voeg de plakjes kastanje champignon toe samen met
wat zwarte peper en zeezout. Bak ook deze tot dat ze mooi zacht worden en een
beetje kleur krijgen. Voeg halverwege de geperste teen knoflook toe en op het
einde nog een scheutje truffelolie en meng goed door.
Stap 4: Laat de grillpan goed heet worden op hoog vuur.
Terwijl de pan heet wordt kun je de hamburgerbroodjes ook nog even doorsnijden
en grillen in de pan. Pak ondertussen de burgers en smeer ze aan allebei de
kanten in met olijfolie en bestrooi beide kanten vervolgens heel flink met zout
en peper, wees hier niet te zuinig mee. De gegrilde hamburgerbroodjes leg je
ondertussen opzij, klaar om te beleggen. Leg de burgers in de hete grillpan en
grill voor ongeveer 2-3 minuten op die kant. Beweeg ze niet, laat ze gewoon
liggen. Wanneer die kant goed gegrild is en ook niet meer aan de pan plakt
draai je de burgers om en bedek je elke burger met de gruyere kaas. Bak de
andere kant ook nog zo’n 2 minuten.
Stap 5: Leg ondertussen op elke onderkant van de hamburgerbroodjes
de bacon en gekarameliseerde ui. Besmeer de bovenkanten alvast met de
truffelmayonaise. Leg op de bacon en ui de burgers met gruyere, bedek dit met
de knoflook-champignons. Snijd het kontje van de little gem krops en haal
eventueel het buitenste blad eraf. Trek de bladeren los en leg deze bovenop de
champignons. Maak af met de bovenkant van het broodje en je hebt echt een
ongelooflijk lekkere truffelburger!
Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten