Pagina's

vrijdag 15 april 2016

Kippendij saté met limoen-kokosrijst en zoetzure groente

Voor kipsaté zijn er natuurlijk allerlei verschillende recepten. Dit is mijn versie en ik val hier eigenlijk altijd wel op terug. Nu maak ik ze op de grillpan, in de zomer op de bbq en soms in het klein voor op de gourmet. Het is een recept waarbij ik eigenlijk altijd op mijn gevoel afga, maar de satésaus heb ik zo goed mogelijk geprobeerd af te meten voor dit recept. De marinade van de spiesen is toch wel echt op gevoel, vandaar dat er geen hoeveelheden bij staan. Ik serveer de saté met geurige limoen-kokosrijst en met lekkere zoetzure groente, maar atjar is natuurlijk ook altijd lekker. Dit recept is voor 4 personen.



Ingrediënten kipspiesjes:
·        1 kg kippendijen (vaak zit hier nog bot aan)
·        Ketjap manis
·        Knoflookpoeder
·        Paprikapoeder
·        Gemberpoeder
·        Serehpoeder
·        Zwarte peper en zeezout
·        Spiesen

Ingrediënten satésaus:
·        275 ml kokosmelk
·        300 gram pindakaas
·        1 eetlepels bruine basterdsuiker
·        2 eetlepels ketjap manis
·        2 eetlepels tomatenketchup
·        2 eetlepels gembersiroop
·        3 theelepels sambal badjak

Ingrediënten zoetzure groente:
·        1 komkommer
·        1-2 winterpenen
·        1-2 rode uien
·        150 ml witte natuurazijn
·        150 ml water
·        100 gram suiker

Ingrediënten limoen-kokosrijst:
·        400 gram basmati rijst
·        400 ml kokosmelk
·        200 ml water
·        2 kaffir limoen bladeren
·        1 theelepel zout

Stap 1: Begin met het maken van de spiesen. Indien je kippendijen hebt waar het bot nog in zit snijd je met een scherp mes langs het bot om het eruit te snijden. Snijd de kippendijen in stukjes en rijg ze daarna aan spiesen. Leg ze vervolgens allemaal naast elkaar op je snijplank en gebruik een bakkwast om ze te bestrijken met ketjap manis. Maal er zwarte peper en zeezout overheen en bestrooi ze vervolgens met paprika-, gember-, knoflook-, en serehpoeder. Draai ze vervolgens allemaal om en herhaal dit voor de andere kant. Leg ze op een bord, dek af met folie en laat minstens 2 uur marineren in de koelkast.

Stap 2: Maak de zoetzure groente door de komkommer en winterpenen in staafjes te snijden en de rode uien in halve ringen. Verwarm de azijn met het water en de suiker in een steelpannetje totdat de suiker is opgelost en het nog net niet aan de kook komt. Doe de groente in een plastic (afsluitbare) bak en giet de vloeistof hier overheen. Doe de deksel erop en laat zo staan.

Stap 3: Voor de satésaus verwarm je eerst de kokosmelk in een pannetje. Voeg dan de pindakaas toe en meng dit door tot één geheel. Voeg vervolgens de bruine basterdsuiker, ketjap manis, tomatenketchup, gembersiroop en sambal badjak toe en meng goed door. Proef en voeg eventueel nog iets extra’s toe naar smaak.

Stap 4: Maak de limoen-kokos rijst door de rijst samen met de kokosmelk, water en 2 kaffir limoenbladeren te koken totdat de rijst al de vloeistof heeft opgenomen. Laat vervolgens nog even uitstomen met de deksel erop. De rijst zou nu perfect moeten zijn.

Stap 5: Zet een grillpan op hoog vuur en laat goed heet worden. Leg hier de kipspiesen op en grill ze aan beide kanten zo’n 2 minuten op hoog vuur. Zet daarna het vuur lager en laat ze verder garen.


Stap 6: Serveer de kipspiesen met de satésaus en eventueel wat geroosterde kokos en gesneden bosui. Hierbij de lekkere rijst en zoetzure groente. Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten