Ik ken eigenlijk niemand die pesto niet lust en vers gemaakte
pesto is over het algemeen al helemaal een winnaar. Maar pesto hoeft niet
alleen van basilicum gemaakt te worden. Spinaziepesto, rucolapesto of in dit
geval dus broccolipesto, het kan allemaal! Heerlijk in combinatie met pasta en een
goed gebakken stuk zalm.
Ingrediënten voor 4 personen:
·
Tagliatelle
·
1 stronk broccoli
·
20 blaadjes verse basilicum
·
2 teentjes knoflook
·
75 gram Parmezaanse kaas, fijn geraspt
·
60 gram geroosterde pijnboompitten
·
50 ml extra vierge olijfolie
·
4 zalmfilets
·
Peper en zout
Ingrediënten tomatensalade:
·
200 gram snoeptomaatjes
·
1 rode ui
·
Verse basilicum
·
Extra vierge olijfolie
Extra voor over de pasta:
·
Geroosterde pijnboompitten
·
Rucola
·
Parmezaanse kaas
Stap 1: Zet alvast een pan water op het vuur of zet de
waterkoker aan. Vervolgens begin je met het maken van de tomatensalade. Snijd de
snoeptomaatjes in vieren, de basilicumblaadjes in reepjes en de rode ui fijn,
meng dit samen met wat extra vierge olijfolie en breng op smaak met wat peper
en zout.
Stap 2: Nu ga je de broccolipesto maken. Snijd de broccoli
in roosjes en voeg deze samen met een flinke snuf zout aan het kokende water
toe in de pan. Kook de broccoli totdat deze zacht begint te worden maar nog wel
stevig is. Dit duurt zo’n 6 minuten. Giet het water af en spoel de broccoli af
met flink wat koud water om het garen te stoppen.
Voeg de geroosterde pijnboompitten, geraspte Parmezaanse kaas, verse basilicum, knoflook en olijfolie toe aan de broccoli en mix alles tot een mooie pasta met een staafmixer. Proef tussendoor, breng op smaak met zout en peper en voeg eventueel meer van een ingrediënt toe als je vind dat dit nodig is. (Ik gebruik zelf nooit vaste hoeveelheden en doe het op gevoel). Zet je broccolipesto even opzij.
Voeg de geroosterde pijnboompitten, geraspte Parmezaanse kaas, verse basilicum, knoflook en olijfolie toe aan de broccoli en mix alles tot een mooie pasta met een staafmixer. Proef tussendoor, breng op smaak met zout en peper en voeg eventueel meer van een ingrediënt toe als je vind dat dit nodig is. (Ik gebruik zelf nooit vaste hoeveelheden en doe het op gevoel). Zet je broccolipesto even opzij.
Stap 3: Kook de pasta volgens de verpakking beetgaar. Zet
ondertussen ook een koekenpan op het vuur met een klein beetje olijfolie. Dep
de zalmfilets droog met wat keukenpapier en bestrooi ze met zout en peper. Bak
de zalmfilets vervolgens in de pan op middelhoog vuur voor zo’n 3 minuten aan
elke kant. Ik vind het zelf lekker als de zalm nog behoorlijk rosé is van
binnen (zelfs iets rauw van binnen), maar dat is natuurlijk persoonlijke smaak.
Heb je je zalm liever iets meer gaar, dan bak je ze wat langer.
Stap 4: Wanneer de pasta gaar is giet je deze af en meng je
het met de broccolipesto en eventueel nog wat extra olijfolie. Serveer de
broccolipesto pasta met de zalmfilet erop, de tomatensalade eroverheen en maak
af met wat rucola, geroosterde pijnboompitten en natuurlijk vers geraspte
Parmezaanse kaas!
Note: Waarschijnlijk houd je behoorlijk wat van de
broccolipesto over, deze kun je invriezen zoals ik doe om het voor een volgende
keer te gebruiken. Een andere optie is om in plaats van met een hele stronk
broccoli, de pesto maar met een halve stronk te maken. Om dan de andere helft
van de broccoli in roosjes door je pasta heen te doen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten