Pagina's

donderdag 14 juli 2016

Indiase kip curry met yoghurt-muntsaus & zoetzure kool

Een tijdje geleden was ik op het foodtruck festival 'Lepeltje Lepeltje' in Utrecht en daar at ik een super lekkere kip curry van 'Curryup!' (zie Instagram). Ik besloot toen meteen dat ik snel wilde proberen om het een keertje na te maken en gisteren was het dan zover. Ik moet zeggen dat het enorm goed is gelukt! Het leek er heel erg op en dus ben ik blij want ik vind het een heerlijk gerecht. Vooral samen met de yoghurt-muntsaus en de zoetzure kool. Het is ook geen moeilijk recept, het neemt alleen wel redelijk wat tijd in beslag omdat je de curry goed in wil laten koken tot een mooie dikke saus.

Voor 4 personen
Ingrediënten kip curry:
·        3 cm gember, fijn gesneden
·        3 flinke tenen knoflook, fijn gesneden
·        2 kleine uien of 1 grote, fijn gesnipperd
·        1 rode peper, zaadlijst verwijdert en fijn gesneden
·        2 eetlepels garam masala
·        500 gram kipfilet, in blokjes
·        2 blikken gepelde tomaten
·        2 flinke eetlepels Griekse yoghurt

Ingrediënten yoghurt-muntsaus:
·        100 ml magere yoghurt
·        50 gram Griekse yoghurt
·        Handjevol verse munt

Ingrediënten zoetzure kool:
·        Halve rode kool, dun gesneden
·        200 gram suiker
·        200 ml witte natuurazijn
·        100 ml water
·        1 theelepel zout

Overige ingrediënten:
·        300 gram erwten (diepvries)
·        Basmati rijst, gewenste hoeveelheid
·        Olijfolie om te bakken
·        Zwarte peper en zeezout
·        Eventueel papadums of naanbrood

Stap 1: Begin met het maken van de curry. Zet een wokpan op het vuur met een scheut olijfolie. Fruit hierin de ui, knoflook, rode peper en gember voor minstens 10 minuten op niet te hoog vuur, tot dat alles mooi zacht is. Schuif dit vervolgens opzij in de pan en giet nog een scheut olie op de bodem. Fruit hierin de garam masala en meng dit vervolgens door de rest in de pan. Voeg nu de twee blikken gepelde tomaten toe en hak de tomaten een beetje fijn met je spatel. Breng op smaak met peper en zout en breng heel even aan de kook. Zet daarna het vuur laag en laat de curry voor ongeveer 45 minuten zachtjes pruttelen en inkoken.

Stap 2: Ondertussen kun je de yoghurt-muntsaus maken door de yoghurt en Griekse yoghurt samen met de munt te mixen in een keukenmachine of blender en zet het vervolgens apart. Maak ook ondertussen de zoetzure kool. Zet een kookpan op het vuur met de suiker, azijn, water en zout en wacht tot alle suiker is gesmolten en de vloeistof aan de kook komt. Voeg dan de gesneden rode kool toe en kook met de deksel op de pan voor ongeveer 20 minuten. Giet daarna af en laat afkoelen buiten de koelkast.

Stap 3: Als de currysaus mooi dik is geworden voeg je de blokjes kipfilet toe en laat je deze in de saus garen. Ondertussen kook je de rijst met anderhalf keer zoveel water als rijst en een snuf zout. Wanneer het water kookt laat je het eerst op hoog vuur koken voor zo’n 2 minuten. Daarna zet je het vuur laag en laat je de rijst nog 10 minuten zachtjes verder koken. Als het goed is, is al het water nu opgenomen door de rijst. Zet het vuur uit en laat nog 10 minuten staan met de deksel erop, roer het daarna voorzichtig door met een vork.

Stap 4: Kook ondertussen ook de erwtjes voor zo’n 3-4 minuten. Wanneer de kip in de curry gaar is zet je het vuur uit en roer je er de Griekse yoghurt doorheen. Serveer de curry met de rijst, yoghurt-muntsaus, erwtjes en zoetzure kool. Daarbij kun je eventueel nog wat papadums of naanbrood serveren. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten