Pagina's

vrijdag 8 juli 2016

Brownies met zeezout, pecannoten en karamel

Dit is echt het allerlekkerste recept voor brownies ooit. Knapperige bovenkant en een lekker smeuïge en chewy binnenkant, precies zoals een goede brownie hoort te zijn. Ik maak ze vaak zonder opsmuk, gewoon puur de brownies, maar dit keer wilde ik er een feestje van maken en maakte ik ze af met gehakte pecannoten, grof zeezout en lekkere karamel. Wil je normale brownies dan laat je die drie dingen natuurlijk gewoon weg, maar het maakt ze wel extra speciaal!


Ingrediënten voor ongeveer 12-16 brownies:
·        250 gram pure chocolade (minstens 70%)
·        100 gram melkchocolade
·        250 gram ongezouten roomboter
·        3 eieren
·        250 gram donkerbruine suiker
·        80 gram bloem
·        1 theelepel bakpoeder
·        Snuf zout
·        50 gram pecannoten, fijngehakt
·        Grof zeezout

Ingrediënten karamel:
·        50 gram suiker
·        25 gram roomboter
·        30 ml slagroom

Stap 1: Verwarm de oven voor op 170˚C. Smelt de chocolade samen met de roomboter au bain-marie. Mix de eieren in een kom tot dat ze licht en romig zijn en mix daarna ook de suiker erdoor tot het een mooie glanzende massa is.

Stap 2: Mix nu voorzichtig de gesmolten chocolade erdoorheen en zeef ten slotte de bloem samen met het bakpoeder en de snuf zout erboven om er ook doorheen te mixen.

Stap 3: Neem een vierkante bakvorm of ovenschaal en bedek deze met ingevet bakpapier. Stort het browniebeslag erin en strooi er de fijngehakte pecannoten overheen samen met wat grof zeezout. Bak vervolgens in de voorverwarmde oven op 170˚C voor ongeveer 35-40 minuten. Test met een satéprikker, deze moet er juist niet droog uitkomen maar nog wat vochtige kruimels hebben (wees niet bang dat het te vloeibaar is, wanneer de brownies afkoelen wordt het stevig). Als ze klaar zijn laat je ze in de bakvorm afkoelen. Na ongeveer een halfuur kun je ze eruit halen om verder af te koelen. Daarna kun je er vierkante brownies van snijden.

Stap 4: Terwijl de brownies in de oven bakken kun je de karamel maken. Neem een steelpannetje, strooi de suiker op de bodem en zet op het vuur. Wacht totdat alle suiker is gesmolten, wals de pan soms eventueel een beetje rond. Wanneer de suiker gesmolten is en een mooie amberbruine kleur heeft voeg je de boter toe. Pas op want dit gaat heel erg bubbelen vanwege het temperatuurverschil. Roer de boter er goed doorheen totdat het geheel is opgenomen en giet dan de room in een dun straaltje erbij. Roer goed door, laat nog eventjes pruttelen en haal dan van het vuur. Laat een tijdje afkoelen.

Stap 5: Bij het serveren van de brownies drizzel je er gewoon wat karamel over! (Mocht de karamel iets te stevig zijn geworden, dan warm je het gewoon heel eventjes op in de magnetron).


Tip: Ze zijn eigenlijk het allerlekkerst vanaf de dag erna. Dan zijn ze volledig afgekoeld en is het net alsof alles meer is ingetrokken. Als ik ze voor een bepaalde gelegenheid wil maken probeer ik ze dan ook altijd de dag van tevoren te maken. Daarbij blijven ze ook best wel lang goed, al heb je ze waarschijnlijk binnen no time verslonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten