Ik ben echt een enorme fan van sushi en het is dan ook echt
iets waar je me ’s nachts voor wakker mag maken. Zelf sushi maken vind ik al helemaal
leuk, omdat je er mooie creaties van kunt maken en het dan heel tof is om het
resultaat uiteindelijk op tafel te zien. Ik vond het dan ook gepast om mijn
allereerste recept over sushi te laten gaan. Maar, dan geen recept voor de
gewone maki’s die je overal kunt krijgen en die iedereen wel kan maken, maar
iets specialers.
Ik heb een tijdje stage gelopen in Antwerpen en daar toen
ook gewoond, en ik kwam erachter dat je er echt heerlijke sushi kan eten. Het
all-you-can-eat concept is in tegenstelling tot Nederland niet heel erg
aanwezig, en je vindt er dan ook vooral à la carte sushirestaurants. Ik
ontdekte er echt de lekkerste sushirollen die je in Nederland maar weinig kunt
krijgen vanwege het beperkte aanbod in de all-you-can-eat restaurants.
Omdat ik die sushi zo mis besloot ik om het eindelijk eens
zelf te proberen afgelopen zondag. En tot mijn grote vreugde was het supergoed
gelukt! Bij deze deel ik graag de heerlijke Dragon Roll met jullie, oftewel, de
gefrituurde sushirol.
Ingrediënten:
·
Bereide sushirijst (zie Sushi Basics)
·
1 heel norivel
·
Tempurabeslagmix
·
Panko kruim / breadcrumbs
·
2 Surimisticks in de lengte gehalveerd
·
3 Komkommersticks
·
4 Avocadosticks
·
80 gram gesneden verse rauwe zalm (zie Sushi Basics)
·
Tamago (zie Sushi Basics)
·
2 theelepels (of meer) Sriracha saus
·
2 eetlepels (Japanse) mayonaise
·
1 L zonnebloemolie
Benodigdheden:
·
Bamboematje
·
Dikke pan om in te frituren
·
Schuimspaan
·
Garde
·
Beslagkom
·
Keukenpapier
·
3 borden
·
Groot, scherp mes
·
Snijplank
·
Garneerfles
Stap 1: Doe de zonnebloemolie in de pan en zet op het vuur
om warm te worden. Bedek 1 bord met het panko kruim. In de beslagkom mix je het
tempurabeslag met water zoals op de verpakking staat.
Je kunt natuurlijk ook zelf beslag maken en ik gebruik
normaal ook geen pakjes, maar deze was bij de Xenos maar 0,99 cent en werkte
heel makkelijk en goed!
Stap 2: Leg je hele norivel op je bamboematje met de
glanzende kant naar beneden. Bedek deze met rijst (zoals uitgelegd in de Sushi
Basics) en laat 1-2 cm vrij aan de bovenkant van het vel.
Voor normale maki’s maak ik altijd gebruik van halve
norivellen, zoals uitgelegd in de Sushi Basics. Voor deze rol gebruik ik echter
een heel vel omdat hier heel veel vulling in komt zodat het een mooie grote rol
wordt.
Stap 3: In het midden van de rijstlaag ga je de vulling
horizontaal verspreiden. Eerst de plakjes tamago, daarboven op de gehalveerde
surimisticks. Daartegenaan de komkommersticks aan de ene zijde en de
avocadosticks aan de andere zijde. Bovenop plaats je de plakjes zalm. Nu heb je
een hoge laag met vulling in het midden van je met rijst bedekte norivel.
Stap 4: Begin de sushi te rollen door de onderkant van het
bamboematje omhoog te halen en deze over de vulling heen te vouwen. Zorg ervoor
dat je de vulling goed en strak inpakt met het omgeklapte deel van je norivel
met rijst. Rol nu door met je bamboematje en knijp de rol voorzichtig samen met
het bamboematje zodat je een mooie, dikke en strakke rol krijgt.
Stap 5: Dip de gehele rol en het tempurabeslag, zorg ervoor
dat alle kanten bedekt zijn, ook de zijkanten van de rol. Schud het overtollige
beslag eraf en haal de rol vervolgens door het panko kruim. Bedek de rol goed
aan alle kanten met het kruim, ook de zijkanten.
Stap 6: Check of je olie heet genoeg is door er een paar
panko kruimels in te strooien. Als deze beginnen te bruisen is het goed (let
wel op dat de olie weer niet té heet is!). Leg de rol voorzichtig in de olie en
wanneer die onderkant goudbruin is draai je hem om met de schuimspaan zodat ook
de andere kant mooi goudbruin wordt.
Stap 7: Wanneer de hele rol mooi gekleurd is haal je hem met
de schuimspaan uit de pan en leg je hem op een bord met keukenpapier om uit te
lekken.
Stap 8: Maak de pittige saus door de mayonaise te mengen met
de sriracha saus. Als je het meer of minder pittig wil hebben kun je natuurlijk
zelf de hoeveelheid sriracha aanpassen. Doe de saus in een garneerfles.
Stap 9: Leg je sushirol op de snijplank en snijd hem in twee
gelijke delen, welke je vervolgens allebei in 4 gelijke delen snijd. (Omdat het
een grote rol is snijd je hier 8 sushi’s uit in plaats van 6). Vervolgens leg
je ze mooi trapsgewijs op een bord en spuit je hier de pittige saus overheen.
Eet smakelijk en probeer ook eens de Green Rainbow Roll!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten