Pagina's

maandag 30 november 2015

Sushi Basics

Sushi is echt mijn lievelingseten en ik vind het super om te maken. Omdat sommige mensen zich afvragen of het niet veel te moeilijk is leg ik hier de basics uit van sushi maken. Wanneer je het onder de knie hebt kun je meteen de Dragon Roll of Green Rainbow Roll uitproberen!

De basics die ik in deze post uit zal leggen zijn:
·        Het maken van sushirijst
·        Het gebruik van nori en het rollen van maki en uramaki
·        Basis vullingen, waarbij ik uitleg hoe je vis snijd en hoe je tamago maakt

Het maken van sushirijst 
Sushi maken begint natuurlijk met de sushirijst. Het is belangrijk om de sushirijst van tevoren goed te wassen. Dit doe je om het overtollige zetmeel van de rijst af te wassen, die ervoor kan zorgen dat je sushirijst veel te veel aan elkaar gaat plakken. Sushirijst hoort natuurlijk plakkerig te zijn, maar bovenal moet het ook luchtig zijn.

Stap 1: Het wassen doe je door de rijst in een pan te doen en die te vullen met water. Neem vervolgens telkens een handje rijst en wrijf deze tussen beide handen. Herhaal dit een aantal keer en je ziet dat het water compleet wit is geworden. Giet het troebele water af en herhaal het hele proces nogmaals en eventueel nog een keer, tot dat het water helder is.

Stap 2: Giet het laatste water af en meet de hoeveelheid water waarin je de rijst moet gaan koken. Voor sushirijst geldt: 1,5 deel water op 1 deel rijst. Op 250 gram rijst voeg je dus 375 gram water toe. Dit doe je samen in een pan met een deksel en zet je op hoog vuur. Wanneer het water kookt draai je het vuur laag en laat je het zachtjes koken tot dat al het water is verdampt. Als het water is verdampt zet je het vuur uit en laat je de sushirijst nog een kwartiertje staan met de deksel erop.

Stap 3: Ondertussen maak je de marinade voor de rijst. Dit doe je door de rijstazijn samen met het suiker en het zout te verwarmen totdat alles is opgelost. Schep de sushirijst vervolgens zo verspreid mogelijk met een platte houten spatel op een groot bord of een platte schaal en sprenkel de marinade over de rijst. Schep de rijst vervolgens voorzichtig om door met de platte spatel snijdende bewegingen te maken (de spatel verticaal houden in plaats van horizontaal). Hierdoor krijg je luchtige rijst. Als je te wild in de rijst gaat roeren wordt het één grote klomp rijst in plaats van een luchtig geheel.

Stap 4: Laat de rijst afkoelen en schep het telkens weer even om (met de snijdende bewegingen) om het goed te laten afkoelen. Wanneer de rijst is afgekoeld tot kamertemperatuur kun je verder met het maken van de sushi.

Ingrediënten sushirijst:
·        250 gram Sushirijst
·        3 eetlepels rijstazijn
·        1 eetlepel suiker
·        1 theelepel zout

---

Het gebruik van nori en het rollen van sushi
De makkelijkste sushi om te maken zijn natuurlijk maki’s. Dit zijn de sushirollen met het norivel aan de buitenkant en de rijst en vulling aan de binnenkant. Om een mooie verhouding te krijgen tussen de rijst en de vulling en om ervoor te zorgen dat je mooie rollen krijgt waarbij de nori alleen aan de buitenkant zit en niet nog naar de binnenkant van de rol gaat, gebruik ik altijd halve norivellen. Dit zorgt er ook voor dat je maki’s krijgt die goed in je mond passen en geen gigantische sushi’s die je in meerdere happen naar binnen moet werken.


Ook is het handig om bij het maken van sushi een bakje gevuld met water en een beetje azijn naast je te zetten. Telkens voordat je de rijst pakt doop je je handen even in dit bakje. Dit zorgt ervoor dat je handen ontsmet zijn (door de azijn), en omdat je handen vochtig zijn kan je de rijst goed ‘hanteren’ zonder dat alles aan je handen blijft plakken.

Stap 1: Leg het norivel voor je waarbij het vel horizontaal het breedst is. Bepaalt verticaal het midden en knip het vel in twee gelijke delen met een schaar.

Stap 2: Leg je bamboematje voor je en plaats hier een half norivel op met de glanzende zijde naar beneden, waarbij het vel horizontaal het breedste is. Doop je handen in het water met azijn en pak wat sushirijst. Verspreid de rijst over de nori, waarbij je 1 cm aan de bovenkant van het vel vrijlaat. Zorg er bij het verspreiden van de rijst voor dat je de rijst niet gaat plat duwen, zoals eerder gezegd moet de rijst luchtig blijven. Probeer het dus te verspreiden in een even en niet te dikke laag. Dit doe je door erop te letten dat de nori nog redelijk door de rijst heen te zien is.

Stap 3: Leg de vulling van de sushi in een horizontale lijn in het midden van het rijstvlak. Haal vervolgens de onderkant van je bamboematje omhoog en vouw het over de vulling heen. Knijp het omgevouwen deel van je sushirol vervolgens voorzichtig en strak om de vulling heen met je bamboematje, zodat je weet dat je vulling goed zit en het er niet nog uit kan komen als je verder rolt. Rol hierna door met je bamboematje zodat het één rol wordt. Knijp de rol in zijn gehaal nog een keer voorzichtig met het bamboematje om ervoor te zorgen dat de rol mooi strak en dicht is.

Stap 4: Snijd de sushirol met een groot scherp en vochtig mes in twee gelijke delen, en snijd elk deel in 3 gelijke stukjes. Voilá, je eerste 6 maki’s zijn een feit!

Uramaki, of inside-out sushi zijn eigenlijk ook gewoon maki’s, maar dan zit het norivel met de rijst binnenstebuiten. Hierdoor krijg je maki’s met de rijst aan de buitenkant en de vulling in de nori aan de binnenkant. Dit ziet er iets spectaculairder uit en is totaal niet moeilijk om te maken!

Stap 1: Wikkel je bamboematje in plastic folie. Dit zorgt ervoor dat er geen rijst tussen de bamboestokjes gaat plakken.

Stap 2: Herhaal stap 1 en 2 van het maken van de gewone maki’s, maar in plaats van 1 cm nori zonder rijst aan de bovenkant, houdt je 1 cm vrij van rijst aan de onderkant van het vel.

Stap 3: Bestrooi de rijst eventueel met zwarte of witte sesam, imitatie viskuit of chilipoeder of andere kruiden en draai het vel om met de rijst naar beneden op je met plastic folie bedekte bamboematje, waarbij je er natuurlijk voor zorgt dat de 1 cm vrije nori nog steeds aan de onderkant zit.

Stap 4: Beleg het norivel vervolgens op dezelfde manier als bij de gewone maki’s en rol ze ook op dezelfde manier op. Zorg er hierbij voor dat de 1 cm vrije nori goed aan de binnenkant zit en de vulling mooi insluit voordat je verder rolt.

Stap 5: Snijd de sushirol op dezelfde manier als bij de gewone maki’s, en je hebt mooie binnenstebuiten sushi’s!

Nigiri is een andere sushi die wel tot de basis behoort. Deze bestaat puur uit sushirijst en vis of bijvoorbeeld tamago.

Stap 1: Maak 1 hand nat met het azijnwater en pak daarmee een klein handje rijst. Met deze ene hand kneed je de rijst vervolgens tot een langwerpig ‘bolletje’.

Stap 2: Pak je plakje vis (het snijden ervan staat hieronder uitgelegd) met je andere hand en leg deze op je rijst. Je hebt je rijstbol nu plat op je hand liggen met het plakje vis erboven op. Druk de vis aan de bovenkant een beetje aan zodat de onderkant van de rijst iets vlakker wordt (zodat hij recht blijft liggen op een bord) en zodat de vis goed op de rijst blijft liggen.

Stap 3: Met je duim en wijsvinger druk je de vis vervolgens aan de zijkanten in de lengte samen met de rijst zodat de vis in de vorm is van de rijst en het er niet zomaar af kan vallen. Klaar is je nigiri sushi!

---

Basis vullingen en het snijden van vis
De meest gebruikte vulling voor sushi is natuurlijk vis zoals zalm en tonijn. Zorg ervoor dat je mooie verse rauwe vis haalt bij een goede viszaak, gebruik geen zalmfilet uit de supermarkt. Hoe verser de vis, hoe minder het naar vis ruikt.

Het snijden van de vis is ook een belangrijk punt. Gebruik hiervoor een groot en goed scherp mes en laat het mes door de vis glijden zonder teveel druk te gebruiken, in plaats van door de vis ‘zagen’. Snijd de vis in plakjes door het mes haaks op de lijnen te zetten in de vis en door het mes schuin op de vis te houden. In het filmpje hieronder wordt het helemaal uitgelegd. Het trimmen van de vis tot een perfecte vorm voordat je gaat snijden (zoals in het filmpje) is niet per se nodig voor de vulling van sushi. Wel is dit mooi als je sashimi wil serveren of nigiri sushi wilt maken.


Andere ingrediënten die vaak worden gebruikt zijn komkommer en avocado. Deze zijn je in een soort sticks. Bij de komkommer doe je dit door er een stuk van zo’n 10-15 cm af te snijden. Deze snijd je in de lengte door de helft en daarna schraap je de zaadlijsten eruit met een lepeltje. Snijd iedere helft vervolgens in de lengte door in meerdere komkommersticks.

Avocado halveer je in de lengte en je ontdoet hem van de pit. Vervolgens haal je de halve avocado’s in hun geheel met een lepel uit de schil en deze snijd je in de lengte in avocadosticks.

Een ander ingrediënt dat ook wordt gebruikt in of op sushi is tamago. Dit is ei op smaak gebracht met sojasaus. Echter bak je deze niet zoals een gewone omelet, maar maak je er een dikke rol van, die je vervolgens in plakjes kan snijden. Hieronder zal ik uitleggen hoe je de tamago maakt.

Ingrediënten tamago:
·        2 eieren
·        1-2 theelepels sojasaus
·        1 theelepel rijstazijn
·        1 theelepel suiker

Stap 1: Neem een kleine koekenpan (van zo’n 20 cm) met een goede antiaanbaklaag en doe hier een beetje olie in, zet deze op laag-midden vuur. Kluts de eieren samen met de andere ingrediënten tot één geheel.

Stap 2: Giet nu een klein beetje van het eiermengsel in de pan. De hele bodem moet bedekt zijn maar het moet een dunne laag zijn. Zet het vuur laag.

Stap 3: Wanneer de onderkant van het ei gaar is maar de bovenkant nog een beetje vloeibaar, begin je het ei op te rollen, met een spatel of zoals ik deed, met twee bestekmessen. Let op: het hoeft geen mooie ronde rol te zijn, hij wordt een beetje plat, maar dat is de bedoeling. Bak de rol nog even op laag vuur aan beide kanten zodat de binnenkant ook goed gaar wordt. Zorg ervoor dat je niet bruin bakt, maar gewoon mooi gaar. Daarom bak je op laag vuur en eventueel een kleine pit.

Stap 4: Haal de rol eruit en giet een volgende laag in de pan. Wanneer ook deze laag aan de onderkant weer gaar is en aan de bovenkant nog een beetje vloeibaar, leg je de al gebakken rol er aan de onderkant op en begin je deze in de nieuwe laag te rollen. Bak de rol weer eventjes aan beide kanten en haal hem weer uit de pan.

Stap 5: Je blijft dit proces herhalen totdat je hele eimengsel op is en je een dikke ei-rol als resultaat hebt. Deze haal je uit de pan en laat je op een snijplank afkoelen.

Stap 6: Snijd de rol vervolgens in plakjes van 0,5-1 cm dik en je tamago is klaar om te gebruiken als vulling voor in sushi of als bovenkant voor nigiri!


Dit waren mijn sushi basics! Hiermee kun je zeker beginnen aan het maken van je eigen sushi. Liever nog wat meer uitdaging? Bekijk dan mijn recepten voor Dragon Roll sushi (gefrituurde sushi) of Green Rainbow Roll (uramaki met een bovenkant van avocado en een vulling van pittige tonijntartaar).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten