Pagina's

vrijdag 12 augustus 2016

Fried chicken burger met frisse coleslaw en srirachamayo

Ik zie zo vaak foto’s van heerlijke gefrituurde kipburgers. Gefrituurde kip die er superkrokant uitziet aan de buitenkant, en aan de binnenkant lekker mals lijkt te zijn. Vaak is dit ‘buttermilk fried chicken’, oftewel met karnemelk gefrituurde kip. De kip wordt eerst een hele tijd gemarineerd in karnemelk met kruiden. Dit klinkt misschien niet heel aantrekkelijk, ook ik ben normaal gesproken geen fan van karnemelk, maar dit proef je niet. De karnemelk zorgt er juist voor dat de kip heel lekker mals wordt! Ik wilde het dan ook al heel lang proberen om zelf te maken en dat is super goed gelukt! KFC eat your heart out.




Ingrediënten voor 2 burgers:
·        2 hamburgerbroodjes of brioche broodjes
·        2-3 ontbeende kippendijfilets
·        250 ml karnemelk
·        2 theelepels paprikapoeder
·        2 theelepels knoflookpoeder
·        1 theelepel cayennepeper
·        2.5 theelepel zout
·        0.5 theelepel zwarte peper
·        250 gram bloem
·        8 plakken gerookt spek
·        2 flinke eetlepels srirachamayonaise, zie recept
·        Olie om in te frituren

Ingrediënten frisse coleslaw:
·        1/6e van een rode kool, dun gesneden
·        Halve ui, in hele dunne ringen
·        1 wortel, grof geraspt
·        1 Granny Smith appel, in lucifers gesneden
·        1 eetlepel olijfolie
·        2 eetlepels honing
·        2 eetlepels appelciderazijn
·        Rasp en het sap van 1 limoen

Stap 1: Meng de karnemelk met 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel knoflookpoeder, 0.5 theelepel cayennepeper en 1.5 theelepel zout. Doe de kippendijfilets in een afsluitbare zak en giet hier het karnemelkmengsel bij. Laat dit minstens 6 uur in de koelkast marineren en schudt eens in de zoveel tijd even om.

Stap 2: Maak de coleslaw door de rode kool, ui, wortel en appel met elkaar te mengen. Maak een dressing van de olijfolie, honing, appelciderazijn en limoenrasp- en sap en meng dit door de coleslaw. Zet afgedekt in de koelkast.

Stap 3: Leg de plakken spek op een met bakpapier bedekte bakplaat en bak ze in een voorverwarmde oven van 200˚C ongeveer 10-12 minuten af totdat ze mooi krokant zijn. Neem een flinke pan en giet daar een laag olie in van ongeveer 5 cm. Zet op het vuur om op te warmen tot ongeveer 175˚C (een thermometer is eventueel handig).

Stap 4: Meng de bloem met de overige theelepel paprikapoeder, theelepel knoflookpoeder, 0.5 theelepel cayennepeper, theelepel zout en de 0.5 theelepel zwarte peper. Haal de kippendijfilets uit het karnemelkmengsel en haal ze zonder ze uit te druipen door het bloemmengsel. Je wilt juist klontjes creëren met de druipende karnemelk en bloem, hiermee krijg je een krokante laag bij het frituren. Als je de kippendijfilets goed hebt bedekt met het bloemmengsel leg je ze even op een bord.

Stap 5: Snijd de burgerbroodjes door midden en grill ze in een hete grillpan totdat ze mooi bruin en krokant zijn en leg ze opzij. Wanneer de olie warm is doe je de bebloemde kippendijfilets erin. Frituur ze eerst een aantal minuten aan de ene kant goudbruin, draai ze daarna om en frituur aan de andere kant goudbruin. Dit kan echt wel even duren, de kip moet ook gaar worden van binnen. Zorg er daarom voor dat je olie niet te heet is, want dan gaat het te snel aan de buitenkant.
Stap 6: Wanneer de kip mooi goudbruin gefrituurd is haal je ze met een schuimspaan uit de pan en leg ze op keukenpapier om uit te lekken en even na te garen. Besmeer ondertussen de bovenkant van je burgerbroodje met een flinke laag srirachamayonaise. Leg daarna op de onderkant van het broodje de gefrituurde kip, daarboven op de plakken bacon en maak af met een flinke schep coleslaw. Bovenkant van het broodje erop en je hebt een fantastische fried chicken burger! Eet smakelijk!


* Ik heb het recept voor buttermilk fried chicken aangepast van Onceuponachef.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten